U bent hier

2.4 Subsidieregeling praktijkleren derde leerweg

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2025

doelgroep

omscholing

Sinds 2021 bestaat er een subsidieregeling die te vergelijken is met de subsidieregeling praktijkleren, alleen heeft deze regeling een andere doelgroep. Het gaat hier om personen die betaalde arbeid verrichten of werkzoekenden die door kortdurende bij- en omscholing via praktijkleren in de derde leerweg hun kansen op de arbeidsmarkt verbeteren. De derde leerweg is een opleidingstraject zonder wettelijk vastgestelde 
urennorm of studieduur gedurende enige tijd.

Bijzondere doelgroepen en onderwijsvormen

verbreed

arbeids-­beperking

dagbestedingsindicatie

Per 26 juni 2024 is de doelgroep van deze regeling verbreed naar personen die betaald werk verrichten en werkzoekenden. Werkenden met een arbeidsbeperking die veel begeleiding of aanpassing van de werkplek nodig hebben, vallen onder de regeling als zij betaald werk verrichten. Non-formele, niet door OCW erkend onderwijs komt niet in aanmerking voor subsidie op basis van deze regeling, ook al is deze vorm van onderwijs in bepaalde sectoren erg belangrijk. Mensen met een dagbestedingsindicatie vallen ook (nog) niet onder de regeling.

Leerbedrijf

De subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg is een tegemoetkoming voor de kosten die een erkend leerbedrijf maakt voor de begeleiding van een student die een mbo-opleiding in de derde leerweg (overig onderwijs (ovo) en overige opleidingen deeltijd (odt)) volgt. Mbo-studenten in de beroepsopleidende leerweg (bol) en beroepsbegeleidende leerweg (bbl) komen niet in aanmerking.

2.4.1 Hoogte subsidie

naar rato

ziekte

De maximale duur van praktijkleerplaats waarvoor een erkend leerbedrijf subsidie kan ontvangen is 40 weken. Als het traject korter duurt dan 40 weken, wordt de subsidiehoogte naar rato berekend. Duurt het langer, dan kun je na afloop van de eerste 40 weken een aanvraag indienen, ook als de opleiding nog niet is afgerond. Die 40 weken scholing moeten wel binnen 52 weken plaatsvinden in plaats van aaneengesloten om in aanmerking te komen voor het maximale subsidiebedrag (€ 2.700 per gerealiseerde praktijkleerplaats). Afwezigheid van de student wegens bijvoorbeeld ziekte heeft dus niet direct gevolgen voor de subsidiehoogte.

2.4.2 Aanvraag subsidie bij RVO

gerealiseerde weken

Een andere belangrijke wijziging in deze relatief nieuwe regeling is dat werkgevers de subsidieaanvraag al kunnen indienen voordat de praktijkleerplaats is afgerond. Voorheen kon dat pas na afloop. Het gaat dan wel om subsidie voor de tot dan toe gerealiseerde weken. De subsidieaanvraag voor de resterende weken kun je dan in een volgend aanvraagtijdvak indienen (als er nog een tijdvak volgt).

Aanvraagprocedure

praktijk-­overeenkomst

Voldoe je aan de voorwaarden, dan kun je net als in 2024 in november een aanvraag indienen via de website van de RVO. Samen met de aanvraag moet je ook de praktijkovereenkomst, de aanwezigheidsadministratie van de student en de begeleidingsadministratie aanleveren. Uiterlijk dertien weken na sluiting van een aanvraagronde neemt het ministerie van SZW een besluit over de aanvraag. Bij een positieve beslissing ontvang je binnen twee weken het subsidiebedrag.

De subsidie praktijkleren in de derde leerweg is niet mogelijk als subsidie voor dezelfde praktijkplaats is of wordt verleend op basis van de SLIM-regeling of titel 3.20 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies; omscholing naar ICT- en techniek-kansrijke beroepen.