2.2 Gerichte vrijstelling voor scholingskosten
persoonlijke ontwikkeling
Voordat we ingaan op de scholingssubsidies is het goed om te beseffen dat er ook voor vergoedingen en verstrekkingen rondom de scholingsactiviteiten van een werknemer gerichte vrijstellingen gelden in de werkkostenregeling (WKR). Als een werknemer een studie of opleiding volgt met het oog op persoonlijke ontwikkeling voor het verwerven van (meer) inkomen, zijn vergoedingen en verstrekkingen hiervoor van de werkgever gericht vrijgesteld.
Aanwijzen
eind-heffingsloon
studieboeken
reiskosten
Als voorwaarde hierbij geldt dat je de vergoeding of verstrekking moet aanwijzen als eindheffingsloon. Dat betekent dat deze vergoedingen en verstrekkingen onbelast zijn voor de loonheffingen – en jouw organisatie zich de werkgeverslasten erover bespaart – zonder dat dit ten koste gaat van de vrije ruimte. De gerichte vrijstelling geldt voor alle met de opleiding samenhangende vergoedingen en verstrekkingen. Denk hierbij aan zaken als lesgeld, studieboeken en ander lesmateriaal. Als de werknemer moet reizen voor zijn studie of opleiding, geldt voor deze kosten dat jouw werkgever in 2025 maximaal € 0,23 per kilometer onbelast kan vergoeden, of de werkelijke kosten voor reizen met het openbaar vervoer. Voor deze kosten geldt ook een gerichte vrijstelling.
2.2.1 Voorwaarden vrijstelling scholingskosten
onvoor-waardelijk
Voor de gerichte vrijstelling rond studies en opleidingen gelden de volgende voorwaarden:
- De studie of opleiding is gericht op het vervullen van een beroep in de toekomst.
- De studie of opleiding wordt niet al door een ander vergoed of verstrekt.
- In het geval van een vergoeding moet de werkgever deze hebben gedaan of onvoorwaardelijk hebben toegezegd vóór het einde van het jaar waarin de werknemer de kosten voor de studie of opleiding maakt.
Wil je weten of studiekosten van een werknemer onder de gerichte vrijstelling vallen? Gebruik dan de beslisboom op rendement.nl/salarisdossier
Uitgesloten kosten
studeerruimte
bonus
Niet alle kosten die samenhangen met de studie zijn gericht vrijgesteld. Zo zijn vergoedingen en verstrekkingen rond (de inrichting van) een studeerruimte belast loon voor de werknemer of komen ten laste van de vrije ruimte. Als jouw organisatie de werknemer een bonus of gratificatie toezegt bij het succesvol afronden van de studie of opleiding, valt dit evenmin onder deze gerichte vrijstelling, ook niet als de hoogte ervan afhangt van de studie- of opleidingskosten.
Sinds 1 januari 2021 vallen ook vergoedingen en verstrekkingen aan ex-werknemers onder de reikwijdte van de gerichte vrijstelling voor een opleiding of studie.