2.3 Subsidieregeling praktijkleren
onderwijs-categorieën
Zoals je eerder kon lezen, zijn er ook subsidieregelingen voor scholing van werknemers. Als een werknemer leren en werken wil combineren, kun je mogelijk een beroep doen op de subsidieregeling praktijkleren. Deze subsidie is een tegemoetkoming in de kosten die een organisatie maakt voor het begeleiden van een leerling, deelnemer of student, en deze loopt in ieder geval tot en met studiejaar 2027-2028.
2.3.1 Vier onderwijscategorieën
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt jaarlijks aparte budgetten ter beschikking voor de volgende onderwijscategorieën:
leer-werkplaats
leer-werk-overeenkomst
De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het aantal weken begeleiding die de organisatie verzorgt, maar je ontvangt maximaal een bedrag van € 2.700 per gerealiseerde praktijk- of leer-werkplaats. Als er voor een onderwijscategorie meer aanvragen zijn ingediend dan er budget is, wordt het budget eerlijk verdeeld. De maximale subsidie wordt dan voor iedereen in die categorie lager. De precieze voorwaarden voor de subsidie verschillen per onderwijscategorie, maar er moet altijd een leer-werkovereenkomst worden afgesloten. De uitvoerder van de regeling, de RVO, verwacht dat je een goede administratie bijhoudt.
In de landbouw, horeca en recreatie is onder voorwaarden extra subsidie te verkrijgen voor gerealiseerde leerplekken voor de beroepsbegeleidende leerweg aan mbo’ers. De hoofdactiviteit van de aanvrager moet wel staan onder één van de SBI-codes voor landbouw, horeca of recreatie.
2.3.2 Aanvraag subsidie bij RVO
machtiging
Je kunt de subsidie na afloop van de begeleiding aanvragen via rvo.nl. Hiervoor is eHerkenning van minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten nodig. De aanvraagperiode voor het studiejaar 2024-2025 loopt van 2 juni 2025 (9.00 uur) tot en met 17 september 2025 (17.00 uur).
De leerling of student die je gaat begeleiden moet ingeschreven zijn in het Register Onderwijsdeelnemers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) om in aanmerking te komen voor subsidie.
Leerbedrijf
erkenning
Om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling praktijkleren voor leerlingen uit categorie 1, 2 en de tijdelijke vijfde categorie voor landbouw, horeca en recreatie moet de organisatie een erkend leerbedrijf zijn. Daarvoor moet je een erkenning aanvragen bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Binnen uiterlijk tien werkdagen na het indienen van de aanvraag hoor je van de SBB of de erkenning wordt verleend. Heb je een erkenning gekregen, dan kun je gedurende vier jaar leerlingen opleiden en subsidie aanvragen. Jouw organisatie verzorgt dan het praktijkdeel van een (v)mbo-opleiding. Een belangrijk vereiste voor erkenning is dat de organisatie een goede en veilige plek is om te leren. Ook moet de mbo-leerling kennismaken met de werkzaamheden en werkprocessen van het beroep. Kijk op rendement.nl/salarisdossier voor de overige voorwaarden.
2.3.3 Zorg voor een goede administratie
bewaren
leerdoelen
aanwezigheid
gesprekken
De RVO verwacht dat je tijdens de begeleiding van een leerling, deelnemer of student een goede administratie bijhoudt. Deze moet je bewaren tot vijf jaar na het studiejaar waarvoor de subsidie praktijkleren is aangevraagd en op verzoek aan RVO kunnen verstrekken voor controle. De organisatie moet de volgende documentatie kunnen overleggen:
- een (praktijkleer)overeenkomst die door alle partijen is getekend en waaruit blijkt hoe de begeleiding heeft plaatsgevonden en welk deel van de leerdoelen, kwaliteiten en kwalificaties in de beroepsvorming zijn behaald;
- een aanwezigheidsregistratie van de deelnemer bij de beroepspraktijkvorming, bijvoorbeeld in de vorm van een uitdraai uit het digitale tijdschrijfsysteem, een presentielijst, of een geldig arbeidscontract samengaand met een afwezigheidsregistratie;
- een administratie waaruit blijkt dat begeleiding heeft plaatsgevonden (de voortgang van de beroepsvorming) en de wijze waarop het deel van de leerdoelen, kwaliteiten en kwalificaties met betrekking tot de beroepsvorming is behaald. Dit kunnen bijvoorbeeld tussentijdse gespreks-, beoordelings- en evaluatieverslagen zijn.
Niet elke onderwijsvorm, opleiding of leerweg komt in aanmerking voor de subsidie praktijkleren. De voorwaarden verschillen per onderwijscategorie. De checklist op rendement.nl/salarisdossier helpt jou om te controleren of je aan alle voorwaarden voldoet.
2.3.4 Subsidietoekenning
uitbetalen
controle
RVO buigt zich na de sluitingsdatum van de aanvraagtermijn over alle aanvragen. Als je subsidie aanvraagt, hoor je binnen dertien weken na de sluitingsdatum van de aanvraagtermijn of en hoeveel subsidie je ontvangt. De subsidie wordt binnen twee weken na de toekenning uitbetaald. RVO doet na het verstrekken van de subsidie steekproeven om te controleren of de vereiste administratie aanwezig is. Als je voor een deelnemer niet de gevraagde administratie kunt overleggen, of blijkt dat er op een andere manier niet aan de voorwaarden is voldaan, zal RVO de onterecht uitgekeerde subsidie terugvorderen.