6.2 Tegemoetkomingen voor Wajongers
toestemming
Naast een vergoeding voor werkvoorzieningen gelden voor werknemers met een Wajong-uitkering ook nog de loondispensatie en de jonggehandicaptenkorting. Bij het uitbetalen van de salarissen ben je gebonden aan het wettelijk minimumloonuurloon. Dit kan voor werkgevers een behoorlijke financiële drempel opwerpen. Er zijn nu eenmaal werknemers (zoals Wajongers en jongeren onder de 18 jaar met een functionele beperking) die soms achterblijven bij wat als standaardproductie geldt. Je kunt daarom toestemming van UWV krijgen om een loon uit te betalen dat lager is dan het minimumloon, de zogenoemde loondispensatie. Voor het aanvragen van de loondispensatie heb je ook toestemming nodig van de werknemer.
6.2.1 Loondispensatie
UWV
ziekte
gebruikelijk
Je mag niet zomaar zelf besluiten om een werknemer een loon onder het wettelijk minimumloon te betalen. Daarvoor moet je eerst een (online) aanvraag indienen bij UWV. Daar besluit een arbeidsdeskundige of hij het verzoek honoreert, voor welk bedrag en voor hoelang. Daarbij draait het om één centrale vraag: presteert de werknemer, in vergelijking met zijn collega’s met een soortgelijk takenpakket, minimaal 25% minder als gevolg van zijn handicap of ziekte? Daarnaast let de arbeidsdeskundige ook op het gebruikelijke loon in zo’n functie. Aan de hand daarvan en de mate van productieverlies bepaalt hij de hoogte van de loondispensatie. Loondispensatie wordt in principe voor een halfjaar tot maximaal vijf jaar toegekend.
Verlenging is mogelijk in uitzonderlijke omstandigheden, bijvoorbeeld als er sprake is van een progressieve ziekte. Maar uiteindelijk moet de werknemer hetzelfde gaan verdienen als andere werknemers.
6.2.2 Jonggehandicaptenkorting
inkomsten-belasting
Werknemers met een Wajong-uitkering kunnen ook korting krijgen op hun inkomstenbelasting. Dit geeft hun een financieel extraatje. Deze jonggehandicaptenkorting bedraagt in 2025 € 909 en geldt voor iedereen die recht heeft op een Wajong-uitkering. Dus ook voor werknemers die de Wajonguitkering niet (nodig) hebben, omdat ze een baan hebben. Verder moet de uitbetaling van de Wajong-uitkering via de werkgever lopen. Je mag de loonheffingskorting zelf toepassen als de werknemer deze korting niet bij jouw werkgever laat toepassen.
Begeleiding bij psychische aandoening
IPS-traject
ggz
Ook mensen die een ernstige psychische aandoening hebben, kunnen moeite hebben om goed te blijven functioneren op hun werk of om werk te vinden. Om deze werknemers te begeleiden bij het vinden en behouden van werk is de methode Individuele Plaatsing en Steun (het IPS-traject) ontwikkeld. Voor de begeleiding van deze werknemer is een subsidie beschikbaar. De werknemer moet dan in gesprek met zijn behandelaar bij de ggz en als zij samen vinden dat een IPS-traject nodig is, kan de ggz-instelling hiervoor een subsidieaanvraag indienen bij de gemeente waar de werknemer woont. Meer informatie over de subsidie is te vinden bij divosa.nl.