7.1 Stagiairs
Gaat een stagiair bij uw organisatie aan de slag, dan is het verstandig om de afspraken daarover in een stageovereenkomst vast te leggen. Denk hierbij onder andere aan:
- de begin- en einddatum van de stage;
- het aantal stage-uren;
- het recht op een stagevergoeding en eventuele reiskostenvergoeding;
- de leerdoelen en stagebegeleiding op de werkvloer;
- de rechten en plichten bij ziekte.
7.1.1 Dienstbetrekking
Voor een aantal zaken is het van belang om te weten of er sprake is van een dienstbetrekking als u stagiairs inschakelt. Of er een dienstbetrekking is, hangt onder meer af van de vraag of u de stagiair een ‘reële’ stagevergoeding betaalt. Van belang hierbij is of de hoogte van het bedrag redelijkerwijs gezien kan worden als een vergoeding voor studiekosten en kosten voor levensonderhoud. Als u het wettelijk minimum(jeugd)loon of meer betaalt zal dit al snel als loon worden gezien.
Is er sprake van een reële stagevergoeding, dan is de stagiair in echte dienstbetrekking: er is een arbeidsovereenkomst met alle rechten en plichten die daarbij horen, waardoor hij bijvoorbeeld ook recht heeft op vakantiedagen. Ook kunt u met de ketenbepaling te maken krijgen.
keten
Kan de stage in de praktijk als een dienstverband worden opgevat, dan telt de stageperiode mee in de keten van arbeidsovereenkomsten (ketenbepaling). Let daar dus op als u overweegt om de stagiair na voltooiing van zijn stage in dienst te nemen. Een stage beantwoordt aan de elementen van een arbeidsovereenkomst als:
7.1.2 Fictieve dienstbetrekking
premies werknemersverzekeringen
Is de vergoeding die de stagiair ontvangt niet ‘reëel’, dan is hij in fictieve dienstbetrekking. In het geval van stagiairs houdt dat in dat de werkgever geen premies werknemersverzekeringen hoeft in te houden. Daarnaast hoeft u het loon niet door te betalen als de stagiair ziek wordt. De stagiair is wel verzekerd voor de Ziektewet en Wajong en valt bovendien onder de Zorgverzekeringswet.
Via rendement.nl/hrdossier vindt u een poster aan de hand waarvan u eenvoudig kunt vaststellen of er bij een scholier of student sprake is van een dienstbetrekking.
7.1.3 Geen dienstbetrekking
Krijgt de stagiair geen enkele vergoeding of betaalt u de stagevergoeding direct aan de school of een speciaal stagefonds, dan is er geen sprake van een dienstbetrekking. Een voordeel van deze constructie is dat u geen loonheffingen hoeft in te houden en af te dragen over de stagevergoeding.
Voorwaarden
onbelast
Bij het direct overmaken van de stagevergoeding aan de school of het stagefonds gelden wel een aantal voorwaarden:
- Alleen vergoedingen voor kosten die de stagiair daadwerkelijk heeft gemaakt, mag u onbelast laten.
- De school of het stagefonds moet het ontvangen geld gebruiken voor algemene educatieve activiteiten. Het geld mag dus niet alsnog naar de stagiair worden doorgesluisd.
- De school of het stagefonds moet vastleggen hoeveel geld is ontvangen voor een stagiair en waaraan dit is besteed.
Binnen twee maanden na afloop van het jaar legt u de volgende gegevens vast in uw administratie: naam, adres en het BSN van de stagiair, naam en adres van de school of het stagefonds en het bedrag van de stagevergoeding.
Leeraspect staat centraal
dienstbetrekking voorkomen
Gaat het zowel op papier als in de praktijk echt om een stage – het leeraspect staat centraal – dan telt de stageperiode niet mee in de keten van arbeidsovereenkomsten. U kunt een aantal dingen doen om te voorkomen dat de stage als dienstbetrekking wordt opgevat:
- Vertel de stagiair bij de start van de stage dat u niet van hem verwacht dat hij net zo productief is als uw ‘gewone’ werknemers, maar dat het echt om leren gaat.
- Vermeld ook in de stageovereenkomst dat het leeraspect centraal staat.
- Wijs een stagebegeleider aan en zorg dat de stagiair die persoon altijd aanspreekt als iets niet duidelijk is.
- Betaal niet meer dan een redelijke vergoeding voor studiekosten, kosten van levensonderhoud en eventuele reiskosten en geef ook in de stageovereenkomst aan dat de stagevergoeding daarvoor bedoeld is.
Zet zeker niet in de stageovereenkomst dat de stagiair na afronding van zijn studie mogelijk bij u in dienst kan treden. Zeg dat eventueel na voltooiing van de stageopdracht en houd gewoon contact met de stagiair.