9.2 Duurzaam arbeidsvoorwaardenbeleid
coronacrisis
De coronacrisis heeft ook duidelijk gemaakt dat het goed zou zijn als organisaties hun arbeidsvoorwaardenbeleid crisisproof gaan inrichten. Het lijkt erop dat de overheid hier in de toekomst ook actief op gaat sturen.
9.2.1 NOW
Een belangrijke steunmaatregel die de overheid heeft afgekondigd vanwege de coronacrisis, is de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW).
doorbetalen salaris
arbeidsvoorwaardenbeleid
Op grond van deze regeling kunnen organisaties steun krijgen van de overheid voor het doorbetalen van salaris als er sprake is van een omzetterugval van minimaal 20%. Het sleutelwoord in de vorige zin is ‘omzet’. Er staat dus niet ‘winst’ of iets anders. Er staat ook niet dat de organisaties die gebruik willen maken van deze regeling eens kritisch naar hun arbeidsvoorwaardenbeleid moeten kijken.
Winst
omzetterugval
Van de NOW is op grote schaal gebruikgemaakt en, zoals ook in de media breed is uitgemeten, leidde dat ertoe dat een aantal organisaties die nog steeds een forse winst draaiden, maar wel meer dan 20% omzetterugval hadden, gebruikmaakten van deze steunmaatregel. Ook organisaties die duidelijk aan de bovenkant van de markt belonen of met een stevige bonussystematiek werken, zijn niet uitgezonderd van de NOW-subsidie.
Kritiek op gebruik van steunmaatregel
Bovenstaande heeft in de media tot een golf van kritiek geleid waar de politiek op een gegeven moment niet meer omheen kon.
steunmaatregel
De verwachting is dat in de toekomst, als een organisatie gebruik wil maken van een steunmaatregel, er meer voorwaarden aan verbonden zullen worden die ook het arbeidsvoorwaardenbeleid van de organisatie zullen raken. Zoals gezegd zullen er (helaas) nog crises volgen: organisaties moeten er daarom op voorbereid zijn als ze van overheidssteunmaatregelen gebruik willen maken.
9.2.2 Spaarpotje
beloningsbeleid
Een euro kunt u maar één keer uitgeven. Veel organisaties geven nu binnen het beloningsbeleid die euro volledig uit in het jaar waarin de werknemer de beloning verdiende. Wordt het niet eens tijd, lering trekkend uit de coronacrisis, dat in het arbeidsvoorwaardenpakket een ‘spaarpotje’ komt voor de individuele werknemer waaruit hij kan putten in tijden van crisis? U kunt bijvoorbeeld van elke euro € 0,85 uitbetalen als direct loon en de resterende € 0,15 in een individuele spaarpot stoppen waaruit de werknemer kan putten in crisistijden. Uiteraard gaat dit alles op vrijwillige basis en moet het één en ander ook fiscaal vriendelijk worden uitgewerkt.
Minder afhankelijk worden van de overheid
crisispot
De coronacrisis toont aan hoe kwetsbaar werkgevers en werkenden zijn. Om de afhankelijkheid van de overheid te beperken, kunt u onderzoeken of een individuele crisispot voor werknemers een plan kan zijn. Met zo’n crisispot streeft u naar een duurzaam en crisisproof arbeidsvoorwaardenbeleid. De overheid kan daarnaast de mogelijkheden voor een basisinkomen verder onderzoeken.