U bent hier

Onderneming & Personeel
Strategisch arbeidsvoorwaardenbeleid7. Beloningsverhoudingen7.3 Loonkloof tussen top en werkvloer

7.3 Loonkloof tussen top en werkvloer

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: december 2020

mkb

bedrijfsleven

De loonkloof als verschil tussen de beloning van de top van een organisatie en die van de werkvloer, is in het mkb doorgaans veel minder extreem dan bij beursgenoteerde bedrijven waarbij die verhouding 90:1 of zelfs nog hoger kan zijn. Hoogleraar Human Resources Studies Dorien Kooij van Tilburg University stelt dat een ratio van 1 staat tot 40 meer dan redelijk zou zijn voor het bedrijfsleven. Dus dat de meest verdienende, vaak de directeur, een inkomen ontvangt van maximaal 40 keer het gemiddelde van wat de man of vrouw op de werkvloer verdient.

Aandeelhouders steeds vaker oneens met rijke top

belonings­beleid

Ondernemingsraden die zich hardmaken voor een eerlijker beloningsbeleid binnen de organisatie, krijgen steeds vaker bijval van de aandeelhouders. Aandeelhouders verwerpen regelmatig het voorgestelde beloningsbeleid voor de top van de organisatie.

Gevolg

Het gevolg is dat organisaties hun beloningsbeleid voor de top nu vaker moeten herzien. Dat betekent dat het bestaande beleid van kracht blijft en de organisatie het jaar erop weer een nieuw voorstel kan presenteren aan de aandeelhouders.

Wet

normering to

pinkomens

Wet normering topinkomens

Door actief loonbeleid te voeren probeert de politiek loonkloven te dichten. Zo is binnen de publieke sector de zogeheten Wet normering topinkomens (WNT) in het leven geroepen om onder meer het verschil tussen de top en de rest van de organisatie te beteugelen.

Binnen de financiële sector is de Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen (WBFO) van toepassing. Met de WBFO heeft het kabinet een breed pakket aan regels geïntroduceerd dat financiële ondernemingen verplicht tot het voeren van een ingetoomd beloningsbeleid en dat excessieve variabele beloningen aan banden legt.

Per 1 januari 2019 is de Wet op de ondernemingsraden (WOR) gewijzigd. Grote organisaties moeten op grond van de wetswijziging jaarlijks een gesprek organiseren met de ondernemingsraad (OR) over de ontwikkeling van de beloningsverhoudingen binnen de organisatie.