9.3 Meer uren gaan werken
kinderopvang
Werknemers kunnen helpen om de arbeidsmarktkrapte te beperken. Daarvoor moet de kinderopvang op de schop, zodat ouders makkelijker meer uren kunnen werken. Sinds 2 augustus 2022 kunnen ouders negen weken betaald ouderschapsverlof (met een uitkering ter hoogte van 70% van het dagloon en maximaal 70% van het maximumdagloon) opnemen in het eerste jaar na de geboorte van een kind of na opname van het kind in het gezin bij adoptie of pleegzorg. Dit moet er onder meer voor zorgen dat ouders de zorg- en arbeidsuren eerlijker verdelen.
Toeslag
afschaffen
Omdat werken moet lonen, is het minimumloon verhoogd, en is er een lastenverlichting doorgevoerd voor met name lage en middeninkomens, werkenden en gezinnen. Maar ook de marginale druk (het belastingpercentage dat iemand betaalt over elke extra verdiende euro) is van belang. Als mensen meer willen werken, maar er vervolgens nog een hogere belastingheffing is, of toeslagen verloren gaan, blijft er weinig over van het geld dat iemand extra verdient door meer uren te werken. De hervorming van de kinderopvangtoeslag moet hierbij helpen, maar het is ook de bedoeling om alle toeslagen af te schaffen, waardoor het ‘verliezen’ van een toeslag door meer te gaan werken niet meer geldt.
Voltijdsbonus
bezwaar
Het kabinet overweegt een voltijdsbonus (zie rendement.nl/hrdossier voor een verdiepingsartikel hierover) om te stimuleren dat mensen meer uren gaan werken. Financiële prikkels om meer te werken, worden in eerste instantie in de zorg en het onderwijs ingezet. Er zijn wel bezwaren rondom een voltijdsbonus, want er mag bijvoorbeeld geen onderscheid worden gemaakt op grond van arbeidsduur. Daarnaast is er aandacht voor het realiseren van een cultuuromslag rond deeltijdwerk, het combineren van twee banen en roostering.
Voltijdsbonus