9.1 Vermindering van arbeidsmarktkrapte
Werkgevers en werknemers kunnen maatregelen treffen, maar de overheid wil er ook voor zorgen dat het meer loont om te werken. Dat kan door het verlagen van de belastingen voor (gezinnen met) lage of middeninkomens en werkenden in het algemeen of het verhogen van het minimumloon.
Maatregelen
pijlers
match
Het kabinet heeft zes actiepunten en bijbehorende maatregelen opgesteld die effect hebben op de hele economie en die moeten bijdragen aan een vermindering van de arbeidsmarktkrapte. Daarbij richt het kabinet zich op drie pijlers: het realiseren van een afname van de vraag naar arbeid, een toename van het aanbod van arbeid en een betere match tussen vraag naar en aanbod van arbeid. Het gaat om de volgende zes actiepunten:
- stimuleren van technologie- en procesinnovatie;
- verhogen van het arbeidsaanbod;
- verbeteren van de match tussen vraag en aanbod;
- stimuleren van meer uren werken;
- stimuleren dat mensen zich een leven lang ontwikkelen;
- verbeteren van de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.
Langer door na bereiken AOW-leeftijd
doorwerken
overstappen
Het kabinet bekijkt ook nog verdergaande maatregelen tegen de arbeidsmarktkrapte. U kunt denken aan:
- zorgen dat het aantrekkelijker is voor mensen om na de AOW-leeftijd door te blijven werken. Ook voor een werkgever hebben AOW’ers voordelen, zo heeft een AOW’er bij ziekte maximaal 13 weken recht op loondoorbetaling, in plaats van 104 weken. Dit wordt waarschijnlijk dit jaar zelfs teruggebracht naar 6 weken;
- meer uren werken stimuleren via een bonus;
- kijken naar de eisen op het gebied van kwaliteit en opleiding en hoe die een rol kunnen spelen in het verminderen van administratieve druk;
- het zo makkelijk mogelijk maken voor mensen die naar een beroep willen overstappen waarin sprake is van krapte (financieel en praktisch).