3. (On)belaste werkkosten
Houdt u zich als HR-professional ook bezig met salarisadministratie? Dan is dit hoofdstuk belangrijk. Werknemers kunnen tijdens hun dienstverband verschillende vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen krijgen. Zorg ervoor dat uw organisatie deze zaken fiscaal juist afhandelt en correct in de administratie opneemt.
keuze gemaakt
Het uitgangspunt bij vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan werknemers, is dat ze loon vormen. Hierbij zal dan de keuze moeten worden gemaakt tussen verloning ervan bij de werknemer of het aanwijzen ervan als eindheffingsloon. Door deze eindheffingsmogelijkheid kan uw organisatie namelijk onder voorwaarden belast loon omzetten in onbelast loon.
Er is niet altijd sprake van (belast) loon
Uitzonderingen op de hoofdregel dat vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan werknemers loon vormen, zijn vergoedingen voor intermediaire kosten en voordelen buiten de dienstbetrekking.
Andere uitzonderingen zijn de zaken die wel loon voor het personeel vormen, maar onder voorwaarden geen belast loon zijn. Hierbij gaat het om verstrekkingen waarvoor werknemers een eigen bijdrage ter hoogte van minstens de verstrekkingswaarde betalen, vrijgesteld loon en nihilwaarderingen.