U bent hier

Onderneming & Personeel
Loondoorbetaling bij ziekte6. Regels bij tijdelijke arbeidskrachten6.3 Uitzendkrachten

6.3 Uitzendkrachten

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: mei 2024

ziek melden

Eventuele uitzendkrachten met wie u werkt, zijn niet bij uw organisatie in dienst. Hun werkgever is het uitzendbureau. Bij ziekte van uitzendkrachten is dan ook het uitzendbureau verantwoordelijk voor de afhandeling, ook al moeten de uitzendkrachten zich ook bij uw organisatie ziek melden.

Bij ziekte van uitzendkrachten worden er meestal wachtdagen aangehouden. Het recht op een ZW-uitkering ontstaat dan ook pas daarna. Bij loondoorbetaling door het uitzendbureau gelden er één of twee wachtdagen!

uitzendbeding

cao

Afhankelijk van de vraag of er voor de uitzendkrachten een uitzendbeding is opgenomen in de arbeidsovereenkomst, moet het uitzendbureau het loon doorbetalen of is aanvraag van een ZW-uitkering bij UWV mogelijk:

  • Is er geen uitzendbeding, dan moet het uitzendbureau minstens 70% van het loon doorbetalen. Er bestaat dan geen recht op een ZW-uitkering, tenzij de uitzendkracht ziek is vanwege zwangerschap. Het uitzendbureau is dan ook verantwoordelijk voor de re-integratie van de uitzendkracht.
  • Is er een uitzendbeding, dan eindigt de arbeidsovereenkomst bij ziekte op de afgesproken einddatum of aan het einde van fase A/1-2. Het contract eindigt sinds 1 juli 2023 niet meer van rechtswege als de uitzendkracht zich ziek meldt. Bovendien kan bij een ziekmelding het contract niet langer op verzoek van de inlener worden beëindigd. De cao voor uitzendkrachten is namelijk gewijzigd naar aanleiding van een uitspraak van Gerechtshof Den Haag.

Uitzendbeding bij ziekte: einde dienstverband?

Gerechtshof Den Haag oordeelde in 2020 dat een arbeidsovereenkomst met een uitzendbeding in strijd is met het opzegverbod bij ziekte. Maar de Hoge Raad was het hier niet mee eens. Dat het uitzendbeding het in de eerste 26 weken – bij cao te verlengen tot maximaal 78 weken – mogelijk maakt de uitzendovereenkomst op verzoek van de inlener te beëindigen, ook bij ziekte, is volgens de Hoge Raad bewust zo in de wet geregeld. Wel concludeerde de Hoge Raad dat een uitzendovereenkomst met een uitzendbeding alleen mag eindigen bij ziekte als de inlener hier concreet om verzoekt. Een automatische contract­beëindiging na de ziekmelding is niet de bedoeling.

Hoge Raad, 17 maart 2023, ECLI (verkort): 426

Inlening

In de tussentijd blijft de uitzendovereenkomst gewoon gelden, ook als de terbeschikkingstelling van de uitzendkracht eindigt omdat de opdrachtgever – om welke reden dan ook – de uitzendkracht niet langer wil of kan inlenen.