U bent hier

Onderneming & Personeel
Loondoorbetaling bij ziekte5. De werknemer gaat ziek uit dienst

5. De werknemer gaat ziek uit dienst

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: mei 2024

Het kan gebeuren dat de arbeidsovereenkomst met een werknemer eindigt tijdens zijn ziekte. Dit kan bijvoorbeeld doordat de bepaalde tijd eindigt waarvoor de arbeidsovereenkomst is afgesproken – een einde van rechtswege – of door ontslag na twee jaar ziekte terwijl de werknemer nog niet is hersteld. Wat betekent dit voor de werkgever?

ziek melden

Als de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met de werknemer afloopt tijdens zijn ziekte, komt hiermee een einde aan de loondoorbetalings- en re-integratieplicht. Uw organisatie moet de werknemer dan op de laatste dag van het dienstverband ziek melden bij UWV, via de Verzuimmelder op het werkgeversportaal (zie paragraaf 2.2). De werknemer kan dan in aanmerking komen voor een Ziektewet-uitkering van UWV. UWV schakelt een verzekeringsarts in.

Ook als de werknemer tijdens het dienstverband al een Ziektewet-uitkering ontving, moet de werkgever de uitdiensttreding melden bij UWV (zie paragraaf 2.2 en 3.2). Dat moet via het formulier ‘Doorgeven wijzigingen werknemers met Ziektewet- of WAZO-uitkering’.

Tijdens de eerste twee ziektejaren geldt er een opzegverbod voor werkgevers. Dat betekent echter niet dat de werkgever de zieke werknemer helemaal niet kan ontslaan. Ontslag via opzegging (met een ontslagvergunning van UWV) is weliswaar niet mogelijk. Wel kan de werkgever tijdens die ziekteperiode de gang naar de kantonrechter maken. Hij moet dan...
Als de loondoorbetalingsperiode van 104 weken erop zit en de werknemer nog steeds ziek is, hoeft de werkgever de werknemer niet te ontslaan. Het kan er bijvoorbeeld naar uitzien dat de werknemer binnenkort herstelt of dat er passend werk beschikbaar komt. De werknemer blijft dan gewoon in dienst, maar heeft geen recht meer op loondoorbetaling en...