5.7 Bewustwording creëren
gestandaardiseerd
voortdurend
actie
Als HR-professional kunt u bewustzijn creëren bij uw HR-team en andere beoordelaars van kandidaten in uw organisatie, om zo mogelijke vooroordelen te verminderen. U kunt trainingen en cursussen aanbieden om ze bewust te maken van hun eigen vooroordelen en hen te helpen objectieve en eerlijke beoordelingen te maken. U kunt door middel van assessmentinstrumenten gestandaardiseerde beoordelingscriteria en -methoden gebruiken om dezelfde manier van beoordeling van alle kandidaten te waarborgen, en dus bias te verminderen. Het creëren van bewustwording rondom bias en DE&I is een voortdurend proces, waarbij uw organisatie alle werknemers moet betrekken. U als HR-professional kunt bewustwordingscampagnes en trainingen organiseren om het bewustzijn over vooroordelen en discriminatie te vergroten. Koppel de bewustwording wel aan concrete acties om de vooroordelen te verminderen. Met alleen bewustwording creëren, boekt u namelijk geen resultaten.
Trainingen kunnen variëren van workshops over impliciete bias tot het delen van succesverhalen van diverse werknemers binnen de organisatie.
Analyseren
geloofsovertuiging
Bovendien kunt u een rol spelen in het verzamelen en analyseren van gegevens over diversiteit. U mag tijdens de onboarding of als de werknemer al in dienst is naar gegevens, zoals geloofsovertuiging of afkomst vragen, maar de werknemer beslist of hij deze gegevens wel of niet wil delen. Deze gegevens kunt u anoniem gebruiken om de diversiteit in de organisatie te meten. U kunt uw inspanningen effectiever richten en verantwoording afleggen door de voortgang te monitoren en regelmatig rapportages te genereren.
De Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie ligt nu nog bij de Eerste Kamer. Wordt die straks ingevoerd, dan bent u verplicht om in het werving-en-selectiebeleid doeltreffende maatregelen op te nemen om discriminatie te voorkomen en gelijke kansen te creëren.