5.5 Mensen die ‘anders’ zijn een kans geven
succes
Atypische werknemers krijgen vaak pas een kans als het slechter gaat met een organisatie. Diversiteit kan bijdragen aan het succes van een organisatie. Zo werft de politie bijvoorbeeld camerabeeldspecialisten met autisme vanwege hun concentratie en scherpheid. Ook de creativiteit en kwaliteit van beslissingen kunnen erop vooruitgaan.
5.5.1 Neurodiverse kandidaten
autisme
Kandidaten met atypische werkervaring of een atypisch profiel hebben vaak moeite om bij een organisatie binnen te komen. Een werkgever neemt neurodiverse kandidaten, oftewel individuen met neurodivergente aandoeningen zoals autisme, ADHD of dyslexie, minder snel aan. De gedachte is vaak dat neurodiverse mensen moeilijker te managen zijn. Ook kunnen neurodiverse mensen minder sociaal vaardig zijn, waardoor ze tijdens een sollicitatiegesprek minder goed uit de verf komen dan neurotypische mensen (mensen van wie de neurologische kenmerken binnen de typische normen vallen).
5.5.2 Assessments helpen om een beslissing te nemen
indicatie
Als u overweegt een atypische kandidaat aan te nemen, kunnen assessments u meer informatie geven over deze kandidaat en zo het risico op een ‘bad hire’ verlagen. Assessments geven u namelijk een indicatie of neurodiverse kandidaten goed zouden kunnen functioneren in een bepaalde functie binnen uw organisatie. Zoals besproken in hoofdstuk 1 is een intelligentietest een goede voorspeller van werkprestaties (Schmidt & Hunter, 1998). Daarnaast kunnen persoonlijkheidsvragenlijsten helpen bij de inschatting of de match met het team of het type functie goed zal zijn. Op deze manier kunt u een geïnformeerde beslissing nemen om de kans te geven aan iemand die deze normaal gesproken niet zou krijgen.
5.5.3 Inclusieve omgeving creëren
waardering
Om mensen die anders zijn een eerlijke kans te geven om zich te ontwikkelen, kan uw organisatie het beste een inclusieve omgeving creëren met waardering voor divers talent. Als HR-professional kunt u programma’s ontwikkelen die gericht zijn op het ontdekken en ontwikkelen van het potentieel van divers talent.
Denk aan het implementeren van mentorprogramma’s en coachingstrajecten waarbij ervaren werknemers divers talent begeleiden en ondersteunen bij hun loopbaangroei.
5.5.4 Barrières wegnemen
beoordelingsproces
Daarnaast kunt u barrières wegnemen die atypische werknemers ervaren. Denk aan het zorgen voor gelijke toegang tot opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden, maar ook aan het aanpakken van vooroordelen in promotiebeslissingen. Het is belangrijk om te zorgen voor een eerlijk en transparant beoordelingsproces waarin u individuen beoordeelt op basis van hun capaciteiten en potentieel, in plaats van op vooroordelen.