U bent hier

Onderneming & Personeel
Arbeidsvoorwaarden2. Wet- en regelgeving voor vastleggen en wijzigen2.1 Relevante wetgeving

2.1 Relevante wetgeving

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: mei 2023

minimumloon

werktijden

Arbowet

Hieronder vindt u een overzicht van een aantal belangrijke wetten waar de werkgever zich van bewust moet zijn:

  • Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (BW) bevat regels over onder andere de proeftijd, vakantiedagen, noodzakelijke scholing, opzegtermijnen en ontslag. In wettelijke bepalingen is aangegeven als het mogelijk is om hiervan af te wijken via de cao of arbeidsovereenkomst.
  • De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag bevat regels over het minimumloon en de minimumvakantiebijslag die de werkgever moet betalen.
  • De Arbeidstijdenwet (ATW) behandelt de regels over werk- en rusttijden.
  • De Wet arbeid en zorg (WAZO) behandelt verlofregelingen, zoals het ouderschapsverlof en het kortdurend en langdurend zorgverlof.
  • De Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) geeft aan hoe de werkgever een veilige en gezonde werkomgeving voor de werknemers waarborgt.
  • Volgens de gelijkebehandelingswetgeving mag er geen onderscheid zijn in de arbeidsvoorwaarden als het gaat om geslacht, verschil in arbeidsduur, het type contract (vast of tijdelijk), leeftijd en mensen met of zonder handicap of chronische ziekte. Verder is onderscheid op grond van onder andere godsdienst, seksuele gerichtheid of ras ook verboden.