U bent hier

Onderneming & Personeel
Alle contractvormen voor werk5. Uitzendovereenkomst5.5 Verplichtingen van inlener

5.5 Verplichtingen van inlener

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: mei 2022

samenwerking

onrechtmatig

Als inlener bent u geen formele werkgever van de uitzendkracht. Wel werkt de uitzendkracht bij u en valt hij onder het gezag van uw organisatie. Er is dus een nauwe samenwerking, maar formeel gezien bestaat er geen juridisch-contractuele relatie tussen u als inlener en de uitzendkracht. De bepalingen over het goed werkgeverschap en goed werknemerschap gelden voor deze uitzendrelatie niet, doordat de twee partijen geen werkgever en werknemer van elkaar zijn. Wel kan het gebeuren, is dat een uitzendkracht vindt dat de inlener onrechtmatig handelt, om welke reden dan ook. Voor deze onrechtmatige daad – zoals discriminatie – is geen contractuele relatie nodig.

5.5.1 Gelijkgesteld met werkgever

wetgeving

Sommige wetten stellen u als inlener – ondanks dat er geen contractuele relatie is – gelijk met de werkgever. Denk aan de Arbeidstijdenwet, Arbeidsomstandighedenwet en Wet arbeid vreemdelingen. Ook als het gaat om uitzendkrachten moet u zich dus aan deze wetgeving houden.

5.5.2 Aansprakelijkheid voor loon

failliet

Als inlener bent u hoofdelijk aansprakelijk voor het loon dat de uitzendkracht ontvangt van het uitzendbureau (artikel 7:616a BW). Dit houdt in dat een uitzendkracht uw organisatie mag aanspreken op de betaling van het loon. Dit zal met name spelen als het uitzendbureau failliet is of niet in staat is tot betaling.

Controleren

verwijten

Die aansprakelijkheid vervalt als u kunt aantonen dat u niets te verwijten valt voor de ontstane situatie. Daarvoor moet u controleren met welk uitzendbureau u zaken doet, of het geregistreerd is in de Kamer van Koophandel en of het lid is van de ABU of NBBU (het uitzendbureau moet de regels van de ABU volgen als het geen lid is van beide organisaties). Ook moet u controleren of de tarieven die u betaalt voldoende zijn om het loon te betalen aan de uitzendkrachten en of het contract met het uitzendbureau duidelijke eisen stelt aan de beloning en het welzijn van de uitzendkrachten.

Het is belangrijk om goed te controleren met welk uitzendbureau u zaken doet en te achterhalen of het bureau de uitzendkrachten correct behandelt en zich aan alle wettelijke regels houdt. Anders loopt u het risico op loonclaims van uitzendkrachten.