9.2 Verzoek behandelen
indienen
Het recht om een verzoek in te dienen voor aanpassing van de arbeidsduur en aanpassing van de werktijden is een geclausuleerd recht. Dit betekent dat uw werkgever in principe akkoord moet gaan met het voorstel van de werknemer, tenzij er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen.
weigeren
Als uw werkgever voorziet dat het verzoek ernstige problemen gaat veroorzaken, mag hij het weigeren. Hij moet uiterlijk een maand voor de gewenste ingangsdatum een beslissing nemen over een verzoek van de werknemer. Heeft de werknemer een maand voor de ingangsdatum niets van uw werkgever vernomen, dan mag hij ervan uitgaan dat uw werkgever akkoord gaat met het verzoek.
Onder de Wet flexibel werken is een snelle administratieve afhandeling belangrijk. Als een werknemer twee maanden vóór de ingangsdatum een verzoek indient, heeft uw werkgever in feite maar een maand om hierover een beslissing te nemen.
9.2.1 Eerst overleg
besluit
De behandeling van het verzoek begint met overleg. De wet eist namelijk van werkgever en werknemer dat zij eerst overleggen over het verzoek van de werknemer. Na dit overleg moet hij een besluit nemen.
In principe moet uw werkgever een verzoek om aanpassing van de arbeidsduur of aanpassing van de werktijd altijd inwilligen, tenzij de organisatie daardoor ernstig in de problemen komt. Uw werkgever kan het verzoek dan weigeren op grond van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.
Afwijzen aanpassing werkplek
overwegen
Het recht om te vragen om aanpassing van de werkplek is geen geclausuleerd recht. Dit betekent dat uw werkgever het kan afwijzen, zonder dat er sprake hoeft te zijn van zwaarwegende bedrijfsbelangen. De wet bepaalt alleen dat uw werkgever zo’n verzoek om aanpassing van de werkplek altijd moet overwegen. Als hij besluit het af te wijzen, moet hij daarover met de werknemer overleggen. In dit gesprek kan uw werkgever aangeven waarom hij tot de conclusie is gekomen dat hij het verzoek moet afwijzen.
Na het overleg met de werknemer over zijn verzoek voor aanpassing van de werkplek moet uw werkgever zijn beslissing altijd schriftelijk meedelen aan de werknemer. Als hij het verzoek voor aanpassing van de werkplek niet inwilligt, moet uw werkgever ook aangeven waarom.
9.2.2 Schriftelijk besluit
uitleg
concreet
Uw werkgever moet een werknemer schriftelijk op de hoogte stellen van zijn besluit. Een afwijzing moet bovendien voorzien zijn van een uitleg. Ook als hij niet akkoord kan gaan met de voorgestelde spreiding van de uren of deze in afwijking van de wensen van de werknemer vaststelt, moet hij dat schriftelijk aan de werknemer laten weten. Dit betekent dat uw werkgever in een brief of e-mail moet uitleggen waarom er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen. Uw werkgever doet er goed aan om zo concreet mogelijk uit te leggen waarom het verzoek de organisatie ernstig in de problemen brengt.
Belangen afwegen
Uw werkgever moet in principe akkoord gaan met de spreiding van de uren zoals de werknemer die voorstelt. Maar als de belangen van uw organisatie zwaarder wegen dan de wensen van de werknemer, mag hij de gewenste urenspreiding weigeren. Dit mag alleen als dit redelijk en billijk is. Met dit recht moet uw werkgever niet lichtzinnig omspringen. Een werknemer heeft vaak goede redenen voor de voorgestelde urenspreiding. Daar kan uw werkgever niet zomaar aan voorbijgaan bij het afwegen van de belangen van uw organisatie en die van de werknemer.
9.2.3 Besluit herzien
Een genomen besluit over de aanpassing van de werktijden en een besluit over de aanpassing van de werkplek blijkt niet in beton gegoten. Uw werkgever heeft op basis van de Wet flexibel werken het recht om zulke besluiten onder bepaalde voorwaarden te herzien.
Voorwaarden
belang
De voorwaarden om een besluit tot aanpassing van de werktijden of van de werkplek te herzien, zijn de volgende:
- Uw werkgever mag een genomen besluit tot aanpassing van de werkplek herzien als dat in het belang van de organisatie is. Het wetsvoorstel spreekt hier over ‘opgekomen belangen’ na het genomen besluit of de aanpassing.
- Uw werkgever heeft het recht een genomen besluit tot aanpassing van de werktijden te herzien bij ‘opgekomen’ zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.
Let op: uw werkgever heeft op grond van de Wet flexibel werken niet het recht om een besluit tot aanpassing van de arbeidsduur te herzien.
Eerst overleggen
schriftelijk
Voordat uw werkgever het besluit herziet, moet hij hierover eerst overleggen met de werknemer. In zo’n gesprek moet hij aan de werknemer uitleggen waarom hij zich genoodzaakt voelt om het genomen besluit te herzien. De argumenten moet uw werkgever ook schriftelijk op een rij zetten. Want als het komt tot een herzieningsbesluit, moet hij in de schriftelijke bevestiging aan de werknemer melden welke redenen hij heeft om het genomen besluit te herzien.