9.1 Het verzoekrecht
overal
internet
In veel functies kan een werknemer zijn werk in principe overal uitvoeren, zolang hij maar een laptop en een telefoon tot zijn beschikking heeft. Of hij nu op kantoor werkt, thuis of in een hangmat op een tropisch eiland, hij kan werken als hij verbinding kan maken met het internet. De Wet flexibel werken geeft de werknemer het recht om elk jaar een verzoek in te dienen tot aanpassing van:
- de arbeidsduur;
- de werkplek;
- de werktijden.
Alleen voor tien of meer
eigen regeling
De regels in de Wet flexibel werken gelden alleen voor organisaties met tien of meer werknemers. Een werknemer in een organisatie met minder dan tien werknemers kan geen aanspraak maken op het verzoekrecht tot aanpassing van de werkplek en de werktijden.
Regeling voor aanpassing arbeidsduur
Ook al geldt de Wet flexibel werken niet voor werknemers met minder dan tien werknemers, dit betekent niet dat een kleine werkgever zich niets van deze wet hoeft aan te trekken. De wet bepaalt namelijk dat een werkgever met minder dan tien werknemers een eigen regeling moet opstellen waardoor de werknemer het recht heeft om aanpassing van de arbeidsduur aan te vragen.
Plicht
Deze plicht geldt niet voor het recht om aanpassing van de werktijden en aanpassing van de werkplek. Hiervoor hoeft de werkgever dus géén regeling op te stellen.
9.1.1 26 weken in dienst
recht
Volgens de Wet flexibel werken heeft iedere werknemer die langer dan 26 weken in dienst is bij een organisatie het recht om de werkgever te vragen om vermindering of vermeerdering van de arbeidsduur, wijziging van de werkplek of aanpassing van de werktijden.
Termijn berekenen
periode
Om die termijn te berekenen, telt uw werkgever alle opeenvolgende perioden bij elkaar op waarin de werknemer bij uw organisatie in dienst was. Ook tussenliggende perioden van drie maanden of korter waarin de werknemer niet voor u werkte, tellen mee.
Ieder jaar
startdatum
Zo’n verzoek mag de werknemer ieder jaar indienen. Als startdatum voor een nieuw jaar geldt het moment waarop uw werkgever het vorige verzoek tot aanpassing van de arbeidsduur, werkplek en werktijden heeft ingewilligd of afgewezen. Bij onvoorziene omstandigheden mag de werknemer vaker een verzoek indienen.
Waar kan de werknemer om vragen?
aanpassing
Een aanpassing van de werktijden of de werkplek, dat klinkt misschien simpel. Maar waar moet u aan denken? Bij een aanpassing van de werktijden gaat het bijvoorbeeld om een verzoek van een werknemer om vijf dagen in de week van 13.00 uur tot 17.00 uur te werken in plaats van twee dagen in de week van 9.00 uur tot 17.00 uur.
Trein
Bij een aanpassing van de werkplek zult u in veel gevallen te maken krijgen met verzoeken van werknemers die een dag in de week willen thuiswerken. Maar ook werknemers met veel reistijd door woon-werkverkeer zouden uw organisatie kunnen vragen om de trein als werkplek te beschouwen en dus de reistijd potentieel als werktijd.
9.1.2 Verzoek indienen
schriftelijk
Een werknemer die aanpassing van de arbeidsduur, werktijden of werkplek wil aanvragen, moet daarvoor een schriftelijk verzoek indienen bij uw werkgever. Hij moet zijn wens minimaal twee maanden voor de gewenste ingangsdatum kenbaar maken.
In het schriftelijk verzoek vermeldt de werknemer in elk geval de volgende gegevens:
- de ingangsdatum;
- het gewenste aantal contracturen per week (of per overeengekomen periode);
- de gewenste werkplek; of
- de gewenste spreiding van de werktijd van uren over de week (of over de overeengekomen periode).