2.2 Een goede werkgever zijn
In het Burgerlijk Wetboek (BW) staat in artikel 7:611 dat uw werkgever zich als goed werkgever moet gedragen. Wat ‘goed werkgeverschap’ precies inhoudt, vermeldt de wet verder niet. Dat is overigens met opzet zo gedaan.
criteria
De wet biedt alleen algemene criteria waaronder veel verschillende problemen en omstandigheden op de werkvloer kunnen vallen. Het is bij onenigheid tussen werkgever en werknemer aan de rechter om per geval te bekijken of artikel 7:611 van toepassing is of niet. Daardoor hoeven de regels niet steeds te worden bijgewerkt.
2.2.1 Werknemersbelangen respecteren
eisen
Goed werkgeverschap betekent in ieder geval dat de werkgever de belangen van de werknemer zo veel mogelijk moet respecteren. In de praktijk houdt het vaak in dat de werkgever een afweging moet maken tussen zijn eigen belangen en die van de werknemer. Zo moet een werkgever het privéleven van zijn werknemers eerbiedigen en geen eisen stellen die van al te grote invloed zijn op hun privésfeer. Hij moet zijn medewerkers dus ook de kans geven om de balans tussen werk en privé goed te houden. Uiteindelijk bepaalt de rechter of een werkgever zich in een bepaald concreet geval als goed werkgever heeft gedragen of niet.
Goed werkgeverschap én goed werknemerschap
De werkgever moet zich als een goed werkgever gedragen, maar de werknemer moet zich ook als goed werknemer gedragen. Dat staat ook in artikel 7:611 BW. Goede werknemers stellen de belangen van de organisatie voorop. U mag dus van uw medewerkers verwachten dat ze hun uiterste best doen om knelpunten in hun privéleven op te lossen zonder dat hun werk of hun werkgever daaronder te lijden heeft.
2.2.2 Een goede werknemer zijn
voorbeeld
meedenken
Goed werkgeverschap ligt aan de basis van goed werknemerschap, meer dan andersom. De werkgever moet het goede voorbeeld geven, want hij is tenslotte eindverantwoordelijk. Als een werkgever geen goede werkgever is, kan hij moeilijk verwachten dat zijn medewerkers zich wel als goede werknemers gedragen.
Als een werkgever meedenkt met de medewerkers over het vinden van een oplossing bij een privécrisis en doet hij niet moeilijk als ze verlof aanvragen om dit te ondervangen, dan zullen ze ook sneller bereid zijn het zo te regelen dat hun werk er zo min mogelijk nadeel van ondervindt.