U bent hier

4.5 Veilig werken

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

Bij thuiswerken is het belangrijk om aandacht te besteden aan de veiligheidsaspecten voor uw organisatie. Allereerst moet u zich afvragen op welk apparaat de werknemer werkt.

Bedrijfsapparatuur

bedrijfs­gegevens

hackers

VPN-­verbinding

Gebruikt uw werknemer een bedrijfslaptop, dan is het voor uw organisatie zaak om ervoor te zorgen dat de bedrijfsgegevens niet op straat komen te liggen. Dat gaat sneller dan u denkt. Logt de werknemer in een koffietentje in op het wifinetwerk van de horecagelegenheid, dan is de laptop zo gehackt en kunnen de hackers gemakkelijk bij alle gegevens komen. Waaronder misschien wel gegevens van klanten of werknemers. Het is belangrijk dat de werknemer inlogt op een betrouwbaar netwerk, bijvoorbeeld zijn thuisnetwerk waar een wachtwoord op zit. Daarnaast kan een werknemer werken met een VPN-verbinding. VPN staat voor virtual private network en zorgt ervoor dat alle internetverkeer van de werknemer wordt versleuteld en niet te traceren is. De werknemer mag geen onveilige apps installeren op de laptop, want dan loopt uw organisatie alsnog risico.

Eigen apparatuur

malware

Een werknemer die zijn eigen apparatuur mag gebruiken om werk te verrichten voor uw organisatie, moet ervoor zorgen dat de apparatuur veilig is. Stel dat er malware op de privélaptop van uw werknemer staat en hij logt in op het bedrijfsnetwerk. Dan is het mogelijk dat de malware op uw bedrijfsnetwerk komt en informatie op straat komt te liggen of programma’s niet meer werken. Suggereer bij uw werkgever dat hij in het thuiswerkbeleid opneemt onder welke voorwaarden het is toegestaan om eigen apparaten te gebruiken en aan welke beveiligings­eisen deze moeten voldoen.

Het thuiswerkbeleid kan bijvoorbeeld een regeling bevatten waarin staat dat werknemers vertrouwelijke en bedrijfsgevoelige gegevens altijd moeten beveiligen met een wachtwoord.