U bent hier

2.6 Bronbestrijding heeft voorrang

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: oktober 2018

Arbowet

Na de risicoanalyse stelt u een prioriteitenlijst op. Het spreekt voor zich dat u eerst de hoogste risico’s aanpakt. De Arbowet verlangt dat de maatregelen in een bepaalde volgorde worden genomen. Eerst pakt u de bron van het probleem aan. Dat wordt de arbeidshygiënische strategie of bronaanpak genoemd.

strategie

eerst

organiseren

Werkgevers moeten volgens een arbeidshygiënische strategie de veiligheid en gezondheid van werknemers beschermen. De arbeidshygiënische strategie is een hiërarchisch stelsel van beheersmaatregelen voor risico’s. Hierbij wordt allereerst naar de bron van het probleem gekeken. Als daar niets aan kan worden gedaan, zijn andere maatregelen mogelijk. De arbeidshygiënische strategie ziet er als volgt uit:

  • Bronmaatregelen: een werkgever moet eerst de oorzaak van het probleem wegnemen. Voorbeeld: een lawaaiige machine vervangen door een stillere.
  • Collectieve maatregelen: als bronmaatregelen niet mogelijk zijn, moet de werkgever collectieve maatregelen nemen om risico’s te verminderen. Voorbeeld: het plaatsen van afscherming of isoleren van de machine.
  • Individuele maatregelen: als collectieve maatregelen niet mogelijk zijn of niet voldoende oplossing bieden, moet de werkgever individuele maatregelen nemen. Voorbeeld: het werk zo organiseren dat werknemers minder risico lopen (taakroulatie). Concreet kunnen werknemers aan verschillende machines staan op een werkdag, waardoor ze niet eenzijdig lichamelijk belast worden, maar juist verschillende werkzaamheden verrichten.
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen: als de eerste drie maatregelen geen effect hebben, moet de werkgever de werknemer gratis persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken. Voorbeeld: gehoorbeschermers.
  • Voorbeeld toepassen bronaanpak

    vervangen

    In een werkplaats is sprake van oorverdovend lawaai dat door een houtbewerkingsmachine wordt geproduceerd. Als dit risico van lawaai wordt beheerst volgens de bronaanpak, wordt eerst gekeken of er houtbewerkingsmachines bestaan die stiller zijn. De machine wordt dan vervangen.

    Als dat niet mogelijk is, kijkt u of de machine geïsoleerd kan worden, zodat niet de hele werkplaats last heeft van het lawaai.

    Als deze verbeteringen niet mogelijk zijn, pas dan zijn persoonlijke beschermingsmiddelen een optie. U verstrekt de werknemers dan gratis gehoorbescherming.