U bent hier

3.1 Voorwaarden

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: oktober 2018

tijdsbesteding

Er zijn wel randvoorwaarden voor het goed kunnen uitvoeren van de taken ( volgens artikel 13 van de Arbowet): de preventiemedewerker moet voldoende tijd krijgen voor een goede uitvoering van de taak. De site inPreventie.nl heeft voor een indicatie van de tijdsbesteding een quickscan ontwikkeld. Ook moet de preventiemedewerker beschikken over voldoende deskundigheid en ervaring.

Steeds vaker volgen ook directeuren van kleinere bedrijven een opleiding tot preventiemedewerker, omdat zij ook geschoold willen zijn in preventie van risico’s van hun eigen organisatie.


3.1.1 Beleid

bhv’ers

stok achter de deur

Als preventiemedewerker heeft u de taak om bij te dragen aan een goed arbobeleid voor de organisatie. Dit beleid heeft tot doel te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Vaak wordt er al veel gedaan aan veilig en gezond werk in de organisatie zonder dat u er zich van bewust bent. De bedrijfshulpverleners (bhv’ers) zijn al opgeleid en er zijn voldoende bhv’ers, het staat alleen nergens opgeschreven. Aan u de taak om alle procedures vast te leggen. Een steuntje in de rug voor u zijn de arbowettelijke verplichtingen voor arbobeleid, die niet alleen als stok achter de deur, maar ook als intentie voor uw organisatie dienen:

  • Intentie 1: zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken.
  • Intentie 2: ziekte en gezondheidsschade door het werk voorkomen.
  • Intentie 3: zorgen dat werknemers met plezier aan het werk blijven.

3.1.2 Voorkomen is echt beter

imago

Samenwerken aan deze doelen en dus een goed beleid, voorkomt kosten, maar ook een slecht imago. Een traumahelikopter die op uw bedrijfsterrein moet landen, vergeet niemand meer in de wijde omtrek. Het heeft dan ook gevolgen, bij het aannemen van personeel bijvoorbeeld.

onderschrijven

Voor kleine organisaties is beleid maken toch vaak ‘een ver van mijn bed show’. Dat is begrijpelijk. Dan is een praktische benadering effectiever. Bent u als preventiemedewerker actief binnen een kleine organisatie, zorg dan eerst dat de werkgever de doelen van veilig en gezond werk onderschrijft en ga dan aan de slag met de RI&E en het plan van aanpak. De drie intenties zijn leidend voor de verdere uitvoering van het plan van aanpak bij de RI&E.

Aansprakelijkheid werkgever

aansprakelijk

De werkgever is niet alleen verantwoordelijk voor een goed arbobeleid. Hij is ook aansprakelijk als het beleid onvoldoende is en werknemers daardoor schade lijden. Een werknemer kan dan van zijn werkgever een schadevergoeding eisen, bijvoorbeeld omdat hij een beroepsziekte heeft opgelopen of een arbeidsongeval heeft gekregen met blijvend letsel tot gevolg.

Surf ook eens naar beroepsziekten.nl. Op die site vindt u informatie over beroepsziekten. Maar er worden ook tips en trucs gegeven en er zijn regelmatig ranglijsten te vinden over beroepsziekten.

3.1.3 Financieel risico

vervanging bij ziekte

Dit financiële risico komt nog bovenop de boetes die Inspectie SZW kan opleggen en de verantwoordelijkheid van de werkgever voor loondoorbetaling en vervanging bij ziekte. Het is dus beter om te investeren in een veilige werkplek, dan om boetes te incasseren vanwege onveiligheid en dan alsnog de werkplekken te moeten verbeteren. Ditmaal onder toeziend en dwingend oog van de Inspectie SZW.