5.2 Wettelijke regels
Hoe verhouden flexplekken zich eigenlijk tot de arboregelgeving? Net als alle andere werkplekken vallen ook flexplekken onder de Arbowet.
Als een werknemer meer dan twee uur per dag beeldschermwerk verricht op een werkplek, neemt u ook voor deze plekken het Arbobesluit en de Arboregeling ter harte.
meerdere activiteiten
In het vorige hoofdstuk leest u onder andere waaraan een beeldschermwerkplek moet voldoen. Let wel op als u flexplekken voor meerdere activiteiten wilt benutten: hier kunnen diverse arbo-eisen voor gelden. Voor een overlegplek gelden andere eisen dan voor een beeldschermplek. Alle regels gelden overigens ook voor thuiswerkplekken waar medewerkers gemiddeld twee uur of langer per dag werken.
Geen laptop, tenzij…
werkhouding
Achter een laptop is de werkhouding niet ideaal en dat kan leiden tot klachten aan rug, nek en schouders. U kunt dit probleem ondervangen door in uw organisatie laptopwerkplekken in te richten met een normale beeldschermopstelling; bijvoorbeeld met behulp van een docking station. Aan de thuiswerkers kunt u een laptopstandaard verstrekken die in hoogte verstelbaar is. Zo kunnen zij het beeldscherm van de laptop op de juiste hoogte plaatsen. Daarnaast kunt u hen een los toetsenbord en losse muis geven, zodat zij in dezelfde werkhouding kunnen werken als aan een ‘gewone’ deskcomputer.
Meubilair
Ook op flexwerkplekken moeten de bureaus en bureaustoelen – evenals op ‘gewone’ werkplekken – voldoen aan de praktijkrichtlijn NPR 1813. In hoofdstuk 4 leest u hier meer over.
Thuiswerken opnemen in de RI&E
doelgroep
Besteed in de RI&E aandacht aan flexwerken en thuiswerken. Werknemers die flexibel werken, zijn vaker aan het zicht van de leidinggevende onttrokken. Daardoor is de kans groter dat u eventuele klachten pas in een later stadium hoort. Als u deze doelgroep en werkvorm apart in de RI&E opneemt en er regelmatig aandacht aan besteedt, heeft u een grotere kans gezondheidsklachten vóór te zijn.