U bent hier

6.1 Herstellen van gedane arbeid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

Om lekker te kunnen werken en leven is het van belang dat een werknemer dagelijks voldoende hersteltijd neemt tijdens en na het werk. Herstelvermogen is als het ware de veerkracht om te kunnen herstellen. Het is afhankelijk van veel factoren. Als een mens fit is, herstelt hij snel. Bij ziekte herstelt een mens traag.

Werknemers met een hoog herstelvermogen zijn zich daar meestal niet van bewust. Als het herstelvermogen van een werknemer afneemt, kunnen thuis of op het werk klachten ontstaan.

voorlichten

Het is dan ook erg belangrijk dat werknemers zich bewust zijn van hun herstelbehoefte. Als arboprofessional kunt u daar een rol in spelen. U kunt werknemers voorlichten en vragen stellen als:

  • Voelt u aan wat uw herstelbehoefte is?
  • Geeft u het op de werkvloer aan als u hersteltijd nodig hebt?
  • Zegt u op tijd nee om overbelasting te voorkomen?
  • Vraagt u op tijd hulp aan een collega als het niet meer gaat?
  • Heeft u buiten uw werk voldoende ontspanning om op te laden?

Energiemanagement

fundering van welzijn

Hersteltijd en de herstelbalans van de werknemer zijn erg belangrijk in het creëren van bewustzijn en bewustwording. Energiemanagement is namelijk de fundering van welzijn. Als u positieve gedragsveranderingen teweeg wilt brengen bij werknemers, is het belangrijk dat u uw kennis over energie deelt. Vraag werknemers eens wat hun energiegevers zijn. Wat geeft energie op de werkvloer en welke energievreters kosten juist energie? Van sommige energiegevers en energievreters zal een werknemer zich bewust zijn en van andere juist weer helemaal niet. Sommige energielekken vinden vaak onbewust plaats.

Energievreters buiten de invloedssfeer

bewust

Op veel situaties heeft een werknemer invloed, maar soms kosten zaken juist heel erg veel energie zonder dat de werknemer zich hiervan bewust is of bewust wil zijn. Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende zaken:

  • Opleiding, kennis en ervaring: is de werknemer voldoende voorbereid op de functie?
  • Dienstverband: wat is de werkrelatie, zijn er bepaalde voorwaarden gesteld aan het dienstverband?
  • Bedrijfscultuur: wat zijn de verwachtingen van de collega’s en leidinggevenden?