U bent hier

2.3 Werknemers aan zet

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: december 2017

eigen verantwoordelijkheid

Wettelijk is de werkgever eindverantwoordelijk voor de veiligheid binnen zijn organisatie. Toch dragen werknemers ook een zekere eigen verantwoordelijkheid. Zij vervullen vrijwel dagelijks de – al dan niet riskante – taken. Zij weten meestal heel goed wat de risico’s van hun werkzaamheden zijn en kunnen daardoor een grote bijdrage leveren aan de veiligheid.

betrokken

De RI&E is voornamelijk bedoeld om werknemers te beschermen tegen de gevaren van hun werk. De werkgever moet hen – als direct belanghebbenden – uitdrukkelijk betrekken bij het verbeteren van hun eigen veiligheid. Die betrokkenheid gaat ver. Zo moeten werknemers – vaak via de ondernemingsraad – hun goedkeuring geven aan de RI&E. En ze moeten betrokken worden bij de uitvoering ervan (intern, extern, door welke deskundige en op welke manier). Zij moeten instemmen met de uitkomsten van de inventarisatie en evaluatie van de risico’s en ten slotte moeten zij akkoord gaan met het plan van aanpak.

Samenwerken met de ondernemingsraad

overleggen moet

gemeenschappelijk belang

Zoals vermeld geeft de wet de werknemers via de ondernemingsraad (OR) instemmingsrecht bij het opstellen en aanpassen van een RI&E. Dat betekent dat de werknemersvertegenwoordiging het eens moet zijn met de inhoud. U moet dus met de OR overleggen voordat u de RI&E en het plan van aanpak kunt vaststellen. Het instemmingsrecht betekent dat werknemers akkoord moeten gaan met uw bevindingen. Inspraak alleen is dus niet voldoende! Veel problemen levert dit gewoonlijk niet op. Werkgever en werknemers hebben immers een gemeenschappelijk belang, namelijk de veiligheid en gezondheid binnen de organisatie. Heeft uw organisatie geen OR of andere werknemersvertegenwoordiging, dan moet u overleggen met belanghebbende werknemers.