U bent hier

Onderneming & Administratie
Rapporteren15. Het vergaderverslag15.2 Notuleren

15.2 Notuleren

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: februari 2015

Als u notulist bent, is uw rol niet te onderschatten. U moet luisteren naar wat er wordt gezegd en dat tegelijkertijd ‘op papier zetten’. Afhankelijk van het doel van de vergadering en de functie van de notulen bepaalt u de vorm ervan:

  • Een lijst met actiepunten: overzicht van wat moet gebeuren, door wie en wanneer.
  • Een verslag van de meest essentiële standpunten: wanneer er rond een agendapunt een uitgebreide discussie plaatsvindt, is het belangrijk dat de standpunten en inbreng van de afzonderlijke deelnemers goed worden vastgelegd.
  • Een verslag met de meest essentiële punten per onderwerp: een samenvatting van de belangrijkste informatie per onderwerp.
  • Een letterlijk verslag: dit is een transcriptie van de gevoerde discussie of de uitspraken die zijn gedaan, zoals bijvoorbeeld van vergaderingen van de Tweede Kamer of van een rechtszitting. Meestal is hierbij sprake van een professionele notulist, de griffier.

Op de laatste variant na heeft u als notulist een grote vrijheid om te bepalen wat er in de notulen terechtkomt, zolang u maar geen essentiële informatie achterwege laat. Bij een samenvattend of thematisch verslag zet u de essentie beknopt en overzichtelijk op papier.

Maak per agendapunt een samenvatting van de informatie, argumenten, vragen en beslissingen. Gebruik eventueel per agendapunt een kopje actiepunten met bullets en namen van deelnemers die verantwoordelijk zijn voor de follow-up.

15.2.1 Slim notuleren

Voor een notulist zijn vaardigheden als goed luisteren, zich kunnen concentreren en snel aantekeningen maken van belang. U moet verhitte discussies in enkele zinnen weten terug te brengen tot de essentie. Dit gaat beter als u de volgende adviezen goed in het oog houdt:

  • Een goede voorbereiding is het halve werk
  • Zorg dat u van tevoren duidelijk weet welke punten in de vergadering aan de orde komen:

    • De agenda vormt uw leidraad gedurende de vergadering. Scan van tevoren de onderliggende stukken, zodat u inhoudelijk beslagen ten ijs komt. Probeer een beeld te vormen van de hoofd- en bijzaken van de vergadering.
    • Check wie de deelnemers zijn en in welke hoedanigheid ze de vergadering bijwonen.
    • Schrijf vooraf een aantal steekwoorden op en bedenk afkortingen, onder andere van het vakjargon.

  • Sluit aan op de voorgaande notulen
  • Wat is de stijl en inhoud van de notulen? Kunt u zich beperken tot de actiepunten of wordt van u verwacht dat u de onderliggende discussie op papier zet, waarbij u aangeeft wie wat gezegd heeft?

  • Maak een keuze voor notuleren op papier of digitaal
  • Meteen notities bijhouden op de laptop of tablet scheelt tijd bij het uitwerken. Na afloop van de vergadering hoeft u uw aantekeningen alleen nog maar te fatsoeneren. Uiteindelijk bepaalt u zelf wat het beste werkt: pen en papier of liever digitaal. U kunt als back-up ook een opnameapparaatje mee laten lopen. Dit moet u vooraf natuurlijk wel even melden.

  • Neem niet actief deel aan de discussie
  • Notuleren én deelnemen aan de vergadering gaat niet samen. Notuleren is een intensieve bezigheid die opperste concentratie en veel energie vergt. Concentreer u daarom alleen op de notulen.

  • Beschouw luisteren als uw belangrijkste vaardigheid
  • Vanaf het moment dat de vergadering begint, is luisteren de belangrijkste vaardigheid die u nodig heeft. U moet de hele bijeenkomst geconcentreerd blijven. Dat houdt in dat u zich zo min mogelijk laat afleiden door bijzaken. Het gaat er niet om álles wat wordt verteld te absorberen, maar om te luisteren met de intentie om de rode draad te ontrafelen. Concentreer u op de sleutelwoorden, de woorden waar het om gaat.

  • Markeer de genomen besluiten
  • Onderstreep of markeer op de één of andere manier genomen besluiten en gemaakte afspraken. Zo heeft u voor uzelf de belangrijkste actiepunten meteen al helder.

    15.2.2 Uitwerken notulen

    Werk de notulen meteen uit. Kijk meteen na de bijeenkomst uw aantekeningen door. Ontbreekt er nog iets? Ziet u bepaalde verbanden? Werk direct de aantekeningen bij, dat scheelt in de uitwerking. Maak binnen 24 uur na de vergadering het verslag. Dit heeft twee voordelen:

    • U voorkomt dat u zaken vergeet; de informatie zit kort na de vergadering nog vers in het geheugen.
    • De overige deelnemers verwachten de notulen snel. Als er te veel tijd verstrijkt tussen de vergadering en de notulen, verliest het verslag aan urgentie en stijgt de kans dat gemaakte afspraken of de besproken follow-up versloffen.

    Reserveer voldoende tijd in uw agenda. Gemiddeld bent u evenveel tijd kwijt aan het uitwerken van de notulen als aan de vergadering zelf. Plan deze tijd dus ook echt in.

    Conceptnotulen

    Het rondsturen van (verschillende) conceptnotulen vergroot de kans op discussie achteraf over de interpretatie van besluiten en is dus niet aan te raden. Wel kunt u de notulen – vóór verspreiding – door de voorzitter laten checken op volledigheid en duidelijkheid.

    Vijf tips voor goede en leesbare notulen

    Zo zorgt u ervoor dat uw notulen goed leesbaar zijn:

  • Ontwikkel een ‘template’ met ruimte om uw aantekeningen in te verwerken. Bijvoorbeeld: datum en tijdstip; doel van de vergadering; naam voorzitter en deelnemers; agenda; genomen besluiten; ‘to do’-lijst.
  • Vermijd citaten van deelnemers (‘X meent dat…’; ‘Hiertegen bracht Y in dat…’) en beperk het verslag tot de taken- of actielijst en de genomen besluiten. Vraag de voorzitter om de besluiten en acties samen te vatten als u niet zeker bent over de conclusies.Vermijd persoonlijke observaties of sfeerbeschrijvingen. Formuleer neutraal: hoe objectiever en saaier, des te beter de notulen.Vermeld de afspraken en besluiten naar aanleiding van de vastgestelde agendapunten.