10.1 Bepalingen OR-reglement
huishoudelijk
Artikel 8 WOR bevat de belangrijkste bepalingen over het OR-reglement. Verspreid over een aantal andere artikelen ziet u wat u in het reglement moet regelen als het gaat over de samenstelling (artikel 6 en 9 WOR), de verkiezingen (artikel 10 WOR) en de zittingstermijn (artikel 12 WOR). Artikel 14 WOR bestaat uit een opsomming van onderwerpen die gaan over uw werkwijze. Kort gezegd komt het erop neer dat het OR-reglement bestaat uit een verkiezingsdeel en een huishoudelijk deel. De huishoudelijke bepalingen gaan over de werkwijze van de OR. Het zogenoemde ‘voorlopig reglement’ neemt bovendien een bijzondere positie in.
10.1.1 OR als enige bevoegd en verantwoordelijk
Uw OR is zelf verantwoordelijk voor uw reglement. U kunt het op elk moment wijzigen en u mag deze bevoegdheid niet overdragen. Omgekeerd kan een ander, zoals de bestuurder, de HR-afdeling of een koepelondernemingsraad dus ook geen veranderingen aanbrengen in uw reglement.
Wel bepaalt artikel 8 WOR dat uw OR de bestuurder de kans moet geven om zijn mening te vormen en te uiten over een door uw OR voorgenomen wijziging. U heeft echter geen goedkeuring nodig.
10.1.2 Keuzes bij opstellen of wijzigen OR-reglement
samenstelling
Bij het opstellen of wijzigen van het OR-reglement moet u keuzes maken over de samenstelling en de zittingsduur, de verkiezingen en de werkwijze:
- Samenstelling en zittingsduur
- aantal zetels;
- eventueel plaatsvervangende leden;
- eventueel kiesgroepen;
- de zittingstermijn (bij vier jaar: wel of geen rooster van aftreden);
- herkiesbaarheid beperken of niet.
- Verkiezingen
- eventueel van de WOR afwijkende eisen aan actief en passief kiesrecht;
- termijnen rond de kandidaatstelling;
- personen- of lijstenstelsel;
- bij personenstelsel: aantal uit te brengen stemmen; bij lijstenstelsel: wijze van toekenning restzetels;
- optie van elektronische verkiezingen;
- eventuele beperking voor tussentijdse verkiezingen.
- Werkwijze
- vereist aantal aanwezigen voor vergaderingen, besluitvorming en stemming en aantal stemmen voor reglementswijziging;
- vergadermomenten van de OR;
- datum van publicatie jaarverslag en periode waarop verslag betrekking heeft.
Meerderheid
twee derde
Ook is het gebruikelijk dat het OR-reglement een bepaling bevat die voor het aanpassen van het reglement een versterkte meerderheid van OR-stemmen vereist. Meestal moet twee derde van het aantal leden in de vergadering aanwezig zijn en moeten zij het wijzigingsvoorstel met twee derde meerderheid aannemen.
Anderen niet binden
niet in strijd met de wet
De wet maakt onderscheid tussen zaken die u in uw reglement moet en die u mag regelen. U mag allerlei afspraken vastleggen in uw reglement, zolang u daarmee maar niet in strijd met (de geest van) de wet handelt. Het gaat daarbij met name om het niet handelen in strijd met de WOR. Ook mag u geen bepalingen opnemen die anderen binden, zoals uw bestuurder.
Veel raden hebben met hun bestuurder afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de urenvrijstelling, de gang van zaken rond de overlegvergaderingen of extra bevoegdheden voor de OR. Dat is prima, maar die afspraken mag u niet vastleggen in het reglement.
Bijlage
Afspraken over urenvrijstelling of extra bevoegdheden kunt u het beste opnemen in een bijlage van uw reglement, want ze zijn wel belangrijk. Het is ook helemaal niet nodig om alle werkafspraken die u met elkaar maakt te formaliseren in reglementsbepalingen. Het reglement wordt er onoverzichtelijk door en u maakt het uzelf en uw opvolgers nodeloos lastig om die afspraken eventueel te veranderen of schrappen.