8.2 Bedrijfscommissie
vrijwillig
niet bindend
Voorheen waren u, uw bestuurder en andere belanghebbenden bij een conflict over het OR-reglement verplicht eerst de bedrijfscommissie zich over het geschil te laten buigen. Die verplichting is er sinds 2013 niet meer. U mag een geschil nog wel altijd vrijwillig voorleggen aan de bedrijfscommissie. In paragraaf 2.3.2 kunt u meer lezen over de drie bedrijfscommissies. Hiermee bespaart u uzelf en uw bestuurder misschien een langdurend kostbaar proces via de kantonrechter. Een nadeel is dat een advies van de bedrijfscommissie niet bindend is, dus blijft er een kans dat u uiteindelijk alsnog bij de rechter belandt.
Wil uw bestuurder geen OR instellen en is hij dat wettelijk wel verplicht, dan kunt u hem sommeren dit alsnog te regelen. Onderneemt hij geen actie, dan kan bemiddeling door de bedrijfscommissie volgen of een procedure bij de kantonrechter.
Inhoud bemiddelingsverzoek
toelichten
wetsartikel
U moet uw verzoek schriftelijk aan de bedrijfscommissie toelichten. Stuur daarbij meteen de stukken mee die uw mening ondersteunen, zodat het advies niet nodeloos lang op zich laat wachten. Het bemiddelingsverzoek aan de bedrijfscommissie bevat bij voorkeur de volgende elementen:
- een (nadere) omschrijving van de partijen die het conflict hebben;
- een beschrijving van het geschil dat de partijen hebben;
- wat de verzoekende partij wil bereiken met haar verzoek;
- het/de wetsartikel(en) waarop de verzoekende partij zich meent te kunnen beroepen;
- andere relevante documenten, zoals verslagen van overlegvergaderingen.
Behandeling
reageren
De secretaris van de bedrijfscommissie neemt het bemiddelingsverzoek in behandeling. Hij bekijkt of het verzoek compleet is. Als er gegevens ontbreken, neemt hij contact op met de partij die het bemiddelingsverzoek heeft ingediend. Daarna informeert hij de wederpartij over het verzoek en stelt deze in de gelegenheid om te reageren. De gebruikelijke termijn daarvoor is veertien dagen. Als de reactie van de wederpartij binnen is, stuurt de secretaris deze reactie op het bemiddelingsverzoek door aan de verzoekende partij.
Bezwaar bestuurder mislukt
Stel, een bestuurder maakt bezwaar tegen het door een OR gewijzigde reglement. In het reglement staat dat de zittingstermijn van de OR vier jaar is. De raad verandert dit in drie jaar. De bestuurder vindt dat te duur, omdat er dan vaker verkiezingen zouden moeten plaatsvinden. De bedrijfscommissie adviseert echter om de OR toe te staan de zittingsperiode te wijzigen naar drie jaar. De bestuurder vraagt de kantonrechter daarom om een beslissing. Die schuift het bezwaar van de bestuurder terzijde, omdat de OR de wet op de juiste manier heeft toegepast.
Bemiddelingszitting
verslag
Daarna belegt de bedrijfscommissie een bemiddelingszitting, die doorgaans in informele sfeer plaatsvindt. Hierbij kunnen de partijen zich juridisch laten bijstaan, maar dat hoeft niet. Soms slaagt de bemiddeling al tijdens deze zitting. Na de zitting stelt de bedrijfscommissie een verslag op van deze bijeenkomst. Als de partijen er tijdens de zitting niet uitgekomen zijn, bevat dit verslag een bemiddelingsadvies. Is de bemiddelingszitting succesvol geweest, dan bevat het verslag een weergave van de bereikte overeenstemming.
Bemiddelingstraject
bemiddelingstraject
compromis
Als partijen er op de bemiddelingszitting niet zijn uitgekomen, begint het bemiddelingstraject. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat in het verslag het advies staat om een niet nagekomen verplichting, zoals het verstrekken van een gewijzigd reglement aan uw bestuurder, alsnog uit te voeren. Bestaat er een meningsverschil over de concrete toepassing van uw reglement, dan zal de commissie een compromis proberen te bewerkstelligen.
Er zijn geen kosten verbonden aan het indienen en de behandeling van een bemiddelingsverzoek bij de bedrijfscommissie.
Schriftelijk advies
kantonrechter
Als de bemiddeling na twee maanden (of met uitstel: vier) onvoldoende heeft opgeleverd, krijgt u van de commissie een schriftelijk advies om alsnog uit de impasse te komen. Bent u met de tegenpartij vooraf overeengekomen om dit advies van de commissie bindend te verklaren, dan moet u het advies ook daadwerkelijk toepassen. Is dit niet het geval, dan kunt u als u zich niet kunt vinden in het advies van de bedrijfscommissie het oordeel van de kantonrechter vragen.
Bestuurder maakt succesvol bezwaar
De ondernemingsraad van een callcenter heeft in het OR-reglement opgenomen dat elke werknemer recht heeft op vrije tijd voor het bijwonen van de openbare OR-vergaderingen of door de raad belegde personeelsvergaderingen. De bestuurder maakt bezwaar tegen deze regeling, omdat hij niet verplicht kan worden werknemers vrijaf te geven voor deze bijeenkomsten. De OR kan dit dus ook niet eenzijdig regelen in het OR-reglement. Na overleg tussen OR en bestuurder heeft de OR deze regeling geschrapt.