6.3 Zittingstermijn aanpassen
afwijken
De WOR hanteert een standaard zittingstermijn van drie jaar voor de leden van de OR. Na afloop van deze termijn treden alle leden af. U kunt ervoor kiezen hiervan af te wijken, door een zittingstermijn van twee of vier jaar vast te stellen. U mag de zittingstermijn dus verkorten of verlengen.
6.3.1 Twee jaar
verkorting
vaker verkiezingen
Een verkorting van de zittingstermijn tot twee jaar kan bijvoorbeeld wenselijk zijn omdat uw organisatie snel groeit en u wilt dat alle belanghebbenden zich goed vertegenwoordigd blijven voelen door uw OR. In de praktijk heeft dit niet zoveel consequenties. De leden treden ook nu allemaal tegelijk af. Het betekent wel dat uw OR nu vaker, namelijk eens in de twee in plaats van drie jaar, verkiezingen moeten organiseren.
Minder tussentijdse verkiezingen
verloop
Een organisatie in het westen van Nederland houdt elke drie jaar verkiezingen voor de ondernemingsraad. Helaas maken slechts weinig raadsleden hun termijn vol. De belangrijkste oorzaak daarvan is een groot verloop onder de werknemers, dus ook onder OR-leden. Om de raad aan te vullen, moet de OR hierdoor heel vaak tussentijdse verkiezingen organiseren. Dat komt vaak op een tijdstip dat verre van ideaal is. Om deze situatie te verbeteren, past de OR het reglement aan en verkort de zittingstermijn naar twee jaar. Dit betekent dat er vaker verkiezingen zijn, maar wel op een tijdstip dat nu meer werknemers hun stem kunnen uitbrengen.
6.3.2 Vier jaar
langer in de raad
U kunt er ook voor kiezen om de zittingstermijn van drie naar vier jaar te verlengen. Daardoor neemt in principe de frequentie van algemene verkiezingen af en blijven de gekozen raadsleden vanzelfsprekend ook een jaar langer in de raad. Dit zal hoogstwaarschijnlijk niet van invloed zijn op de hoeveelheid kandidaten die zich beschikbaar stellen en de OR hoeft minder vaak verkiezingen te organiseren.
Aftredingsrooster
vastleggen
continuïteit
Een zittingstermijn van vier jaar maakt het bovendien mogelijk een rooster van aftreden in te voeren. Hierbij laat u elke twee jaar de helft van de OR-leden aftreden, in plaats van de voltallige OR op hetzelfde moment. U moet zo’n rooster wel vastleggen in uw OR-reglement. Houd er rekening mee dat bij de inwerkingstelling van het rooster een aantal gekozen raadsleden al na twee jaar zal moeten aftreden. Het grootste voordeel van zo’n aftredingsrooster is dat de continuïteit van het werk van uw ondernemingsraad verbetert.
Vaker verkiezingen
taakverzwaring
Een nadeel van een aftredingsrooster is dat u vaker verkiezingen zult moeten uitschrijven, wat leidt tot een taakverzwaring voor uw ondernemingsraad. Bovendien mogen de kiesgerechtigden zich eens in de twee jaar uitsluitend uitspreken over de helft van het aantal zetels. Dit is slecht voor het vertegenwoordigende karakter van uw OR en vermindert eventueel ook de interesse van de werknemers in de verkiezingen en in uw OR.
Een aftredingsrooster zorgt ervoor dat organisaties die met een lijstenstelsel werken, te maken krijgen met een vergroting van de kiesdeler. Hierdoor wordt het voor kleinere groeperingen in uw organisatie moeilijker een OR-zetel te bemachtigen.