U bent hier

2.3 Vaststellen van het reglement

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

definitief

Nadat uw OR het conceptreglement heeft voorgelegd aan uw bestuurder, kan uw raad overgaan tot het definitief vaststellen van dit OR-reglement. Dat gebeurt door het reglement in stemming te brengen.

2.3.1 Stemmen

wijzigingsbesluit

Voordat het nieuwe reglement geldig is, moet u er met uw raad over stemmen. Het kan zijn dat in het voorlopig reglement staat dat u voor het vaststellen van het OR-reglement anders moet stemmen dan over andere OR-besluiten. Voor gewone OR-besluiten is een gewone meerderheid doorgaans voldoende, dus minimaal de helft plus één. Voor een OR-reglement is vaak bepaald dat voor een wijziging minimaal twee derde van de leden aanwezig moet zijn en vervolgens dat voor een wijzigingsbesluit minimaal twee derde van de stemmen nodig is. Lees het voorlopig reglement hier op na.

Is het OR-reglement definitief vastgesteld, dan stelt u uw bestuurder daarvan op de hoogte door hem een exemplaar van het definitieve OR-reglement toe te sturen.

2.3.2 Registreren

geschil

Sinds 1 juli 2013 hoeft uw OR zijn reglement niet meer te registreren bij de bedrijfscommissie. Een ondernemingsovereenkomst moet u wel registreren. Bedrijfscommissies kunnen uw OR helpen bij van alles op het gebied van medezeggenschap, en bij geschillen. U moet dan uitzoeken welke van de drie bedrijfscommissies u moet hebben:


  • Bedrijfscommissie Markt I: voor ondernemingen in de commerciële sector;
  • Bedrijfscommissie Markt II: voor ondernemingen in de zorg-, welzijns- en sociaal-culturele sectoren;
  • Bedrijfscommissie Overheid: voor overheidsorganisaties.

De eerste twee bedrijfscommissies zijn ondergebracht bij de Sociaal-Economische Raad (SER); de bedrijfscommissie Overheid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Definitieve OR-reglement verspreiden

verschillende kanalen

naleving

U moet niet vergeten om ook uw achterban te informeren over de inhoud van het definitieve OR-reglement. Idealiter is het OR-reglement beschikbaar voor alle werknemers. Verspreid daarom versies van dit document via verschillende kanalen. U kunt via de interne post een papieren versie verspreiden, maar ook een bestand met het reglement per e-mail versturen aan alle werknemers. Of publiceer het op een eigen OR-pagina van intranet als uw organisatie die heeft.

Bezwaren

belang-
hebbenden

Iedere belanghebbende heeft het recht om naleving van de wettelijke verplichtingen te vragen aan de kantonrechter (artikel 36 WOR). Dit geldt dus ook voor het OR-reglement. Belanghebbenden kunnen officieel bezwaar maken als zij vinden dat het reglement in strijd is met de wet of met een goede toepassing ervan. Belanghebbenden zijn sowieso:

  • alle personeelsleden;
  • de ondernemingsraad;
  • de bestuurder;
  • in de organisatie of branche werkzame vakorganisaties (vakbonden).

niet verplicht

In hoofdstuk 8 leest u meer over bemiddeling en beroepsmogelijkheden bij conflicten over het reglement.

Regels rondom het reglement voor de PVT

De personeelsvertegenwoordiging (PVT) is niet verplicht om een reglement op te stellen, maar het is wel verstandig om te doen. Duidelijke regels over bijvoorbeeld de verkiezingen of werkwijze dragen tenslotte bij aan het goed functioneren van de PVT. Het ligt voor de hand om bij het opstellen van een PVT-reglement dezelfde regels toe te passen als voor de OR. De bestuurder stelt dus de PVT in en is verantwoordelijk voor het voorlopig reglement. De PVT kan vervolgens zelf het reglement wijzigen, aanvullen en definitief maken.