1.2 Doelgroep
verschillende groepen
Uw onderneming kan voor verschillende groepen arbeidskrachten te maken krijgen met een voorgeschreven minimumloon.
Werknemers
naar burgerlijk recht
onbepaalde tijd
Sowieso geldt er uiteraard een minimumloon voor werknemers die op grond van een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht bij uw organisatie werken (de privaatrechtelijke dienstbetrekkingen, zie ook paragraaf 2.1). Dat betekent dat de volgende arbeidskrachten recht hebben op het wettelijk minimumloon:
- werknemers met een arbeidscontract voor bepaalde tijd;
- werknemers met een arbeidscontract voor onbepaalde tijd;
- werknemers met een tewerkstellingsvergunning;
- oproepkrachten;
- payrollmedewerkers;
- uitzendkrachten;
- werknemers van (onder)aannemers.
buiten Nederland
onderdeel van Nederland
Als genoemde werknemers hun dienstverband buiten Nederland uitvoeren, vallen zij alleen onder de WML als ze in Nederland wonen en de werkgever ook in Nederland woont of gevestigd is (of de werkgever een vaste inrichting of vaste vertegenwoordiger in Nederland heeft). Luchtvaartuigen en schepen die hun thuishaven in Nederland hebben, worden voor de WML als onderdeel van Nederland beschouwd wat betreft werkgever en bemanning.
Werknemers die door een overheidsorgaan worden aangesteld of benoemd en dus geen arbeidsverhouding naar burgerlijk recht hebben – zoals ministers, politieagenten en rechters – vallen niet onder de WML. Dit geldt ook voor sommige gastouders (zie paragraaf 8.1).
Zelfstandigen
overeenkomst van opdracht
Het wettelijk minimumloon geldt ook voor zelfstandig opdrachtnemers die werken op grond van een overeenkomst van opdracht, of op grond van een andere overeenkomst tegen beloning maar die géén arbeidsovereenkomst is (zie ook hoofdstuk 8). Dat betekent dat bijvoorbeeld de volgende opdrachtnemers ook recht hebben op het wettelijk minimumloon:
- accountants;
- advocaten;
- architecten;
- deurwaarders;
- dierenartsen;
- incassomedewerkers;
- makelaars;
- notarissen;
- pakket- of postbezorgers;
- veilinghouders.
Het minimumloon geldt niet voor opdrachtnemers die (fiscaal) als zelfstandig ondernemer kwalificeren, zoals zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Er wordt al jaren gedebatteerd over (andere) maatregelen om deze groep beter te beschermen, zie paragraaf 8.3.