U bent hier

1. Een minimumloon

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: januari 2024

Om te voorkomen dat arbeidskrachten worden uitgebuit en dat oneerlijke concurrentie tussen ondernemingen mogelijk is, geldt er een minimumloon. Uw onderneming heeft zich aan dat minimumloon te houden, anders zijn er (financiële) gevolgen. Maar heeft u voor álle arbeidskrachten met het minimumloon te maken? En waar vindt u de basis van dat verplichte minimum dan precies terug?

ondergrens

De naam geeft het natuurlijk al aan: bij het minimumloon het gaat om een ondergrens. Dat betekent dat u arbeidskrachten meer mág betalen, maar hun altijd minstens het minimum moet voldoen. Over de eisen aan de uitbetaling van het (minimum)loon en de mogelijke inhoudingen op het (minimum)loon dat werknemers verdienen, leest u in hoofdstuk 7.

Er zijn situaties waarin uw onderneming arbeidskrachten onder voorwaarden minder dan het minimumloon mag betalen. Zulke uitzonderingssituaties komen in hoofdstuk 10 aan bod.

Uw onderneming kan op basis van verschillende grondslagen met minimumlonen te maken hebben. Het minimum waar uw organisatie zich sowieso aan moet houden, is het wettelijk minimumloon. Dit minimum vindt zijn basis in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML), in samenhang met het Besluit minimumjeugdloon. Het wettelijk minimumloon komt...
Uw onderneming kan voor verschillende groepen arbeidskrachten te maken krijgen met een voorgeschreven minimumloon. Werknemers Sowieso geldt er uiteraard een minimumloon voor werknemers die op grond van een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht bij uw organisatie werken (de privaatrechtelijke dienstbetrekkingen, zie ook paragraaf 2.1). Dat...