U bent hier

4.7 Consolideren

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: december 2023

verplicht

Iedere rechtspersoon is verplicht om een enkelvoudige jaarrekening op te stellen. U kunt daarnaast te maken krijgen met een geconsolideerde jaarrekening. Wat is een geconsolideerde jaarrekening? Bent u verplicht om die op te stellen?

4.7.1 Samenvoegen

groep

Een geconsolideerde jaarrekening is een groepsjaarrekening waarin alle ondernemingen die tot een groep behoren, hun jaarrekeningen bij elkaar samenvoegen. In de groepsjaarrekening telt u alle individuele jaarrekeningen als het ware bij elkaar op, en elimineert u alle onderlinge verhoudingen en transacties. Zo ontstaat het beeld van één (grote) onderneming. De geconsolideerde jaarrekening geeft inzicht in het totale beeld van de in de consolidatie opgenomen rechtspersonen en vennootschappen.

De geconsolideerde jaarrekening vormt samen met de enkelvoudige jaarrekening (ook wel vennootschappelijke jaarrekening) de jaarrekening van uw onderneming.

4.7.2 Consolidatieplicht

hoofd van de groep

Is elke onderneming verplicht om een geconsolideerde jaarrekening aan te leveren? Het is aan de onderneming die aan het hoofd van de groep staat om deze jaarrekening op te stellen. In artikel 2:24b BW is omschreven wat er onder een groep wordt begrepen. Het gaat dan om een economische eenheid waarin rechtspersonen en vennootschappen organisatorisch zijn verbonden.

Hierbij is wel van belang dat de moedermaatschappij ook feitelijke zeggenschap uitoefent over die ondernemingen. Hiervan is sprake als de ondernemingen onder een centrale leiding staan en de moedermaatschappij ook daadwerkelijk die leiding uitoefent.

Staat uw onderneming niet aan het hoofd van de groep, maar zijn er wel één of meer dochtervennootschappen, dan valt u ook onder de consolidatieplicht. Dit is alleen anders als er een vrijstelling geldt (zie hiervoor ook Themadossier Jaarverslaggeving in het MKB (2019-6)).

4.7.3 Consolidatiekring

Valt uw onderneming onder de consolidatieplicht, dan is de volgende stap dat u kijkt welke rechtspersonen u allemaal opneemt in de geconsolideerde jaarrekening. De consolidatiekring bestaat uit:

  • de rechtspersoon zelf;
  • zijn dochtermaatschappijen die tot de groep behoren;
  • andere groepsmaatschappijen die onder de rechtspersoon vallen;
  • rechtspersonen waarover een overheersende zeggenschap bestaat of waarover men de centrale leiding heeft.

Een onderneming maakt deel uit van de consolidatiekring vanaf het moment dat er een beleidsbepalende invloed ontstaat. Maar let op: soms wijkt deze datum af van de datum van het sluiten van de koopovereenkomst. Geconsolideerde ondernemingen blijven in de consolidatiekring tot het moment van afstoting (einde beleidsbepalende invloed).