10.3 Evaluatie met gebruikers
demonstratie
trots
Vergeet het evalueren samen met de eindgebruikers niet. Uiteindelijk levert uw team het projectresultaat voor hen op; zij moeten het accepteren en er daadwerkelijk mee aan de slag. Hoe groter de acceptatie, hoe groter ook het effect van uw project. De meest gemaakte fout bij het evalueren met gebruikers is dat projectleden een demonstratie geven en vervolgens de vraag stellen ‘Wat vinden jullie ervan?’, niet zelden gevolgd door een enthousiast ‘Mooi geworden, hè?’ Het is natuurlijk logisch: het projectteam is uiteraard trots op het werk, en de leden willen hun enthousiasme delen met de mensen die er gebruik van kunnen en mogen maken. Ook de evaluatie met gebruikers is overigens een workshop waarvoor de regels uit hoofdstuk 6 gelden.
Een oefening met armpje draaien
Gaat u – ja, gewoon nu tijdens het lezen – eens met uw armen over elkaar zitten. Kostte dit moeite? Waarschijnlijk deed u het automatisch en zonder probleem, al vraagt u zich waarschijnlijk wel af waar het goed voor is. Geef de mate van ‘comfortabel zitten’ nu eens een cijfer van 1 tot 10. Kijk nu ook goed hoe uw armen liggen; één arm ligt bovenop de ander. Onthoud dit goed.
Verschil
rondjes
Haal nu uw armen weer van elkaar, en schud ze even langs uw lijf uit. Ga nu wederom met uw armen over elkaar zitten, alleen nu met uw andere arm bovenop! Kostte dit moeite? Waarschijnlijk meer dan de eerste keer. Sterker nog, sommige mensen lukt het helemaal niet om de andere arm bovenop te krijgen: die blijven met hun armen rondjes draaien. Hoe comfortabel zit u nu? Geef dit weer een cijfer van 1 tot 10. Waarschijnlijk is dit cijfer lager dan het cijfer dat u eerder gaf. Bij de een zal het een klein verschil zijn, bij de ander groot.
Enthousiast
Als u in dit voorbeeld de vraag ‘En? Wat vindt u ervan?’ krijgt, geeft u waarschijnlijk ook een minder enthousiast antwoord in de tweede situatie. Maar u zult zien dat u op een gegeven moment het verschil in comfort niet meer voelt als u een tijdje ‘met de andere arm boven’ oefent en dit blijft herhalen. Zo is het ook met veranderingen in, tijdens en door projecten.
Wennen aan verandering
vergelijking
Pas als iedereen weet wat de verandering is en waarom deze plaatsvindt, kan men er daadwerkelijk mee werken. Pas dan is het ook effectief om de vraag te stellen hoe stakeholders het vinden. Als u het – om even bij het kadervoorbeeld op de vorige pagina te blijven – een tijdje zou volhouden om steeds uw andere arm bovenop te leggen, geeft u het waarschijnlijk geen lager comfortcijfer meer in vergelijking met de ene arm bovenop. Sterker nog, u bent er dan waarschijnlijk zo aan gewend dat u de nieuwe houding mogelijk zelfs hoger waardeert.
Ook bij deze evaluaties is het cruciaal dat u de uitkomsten opvolgt en grip houdt op de communicatielijnen die nog een lading hebben of nog open staan.