U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Effectieve projectcommunicatie10. Wat leert de evaluatie u?10.2 Werkvormen afwisselen

10.2 Werkvormen afwisselen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: juli 2023

allergrootste fout

werkbezoek

Het is ook belangrijk dat u de werkvormen afwisselt. Dit helpt om de energie erin te houden en steeds vanuit een andere invalshoek te kijken naar de manier waarop er wordt gewerkt. Daarbij zijn diverse werkvormen mogelijk:

  • Bespreek de manier van samenwerken vanuit de teamrollen of veranderkleuren met elkaar (zie hoofdstukken 3 en 4). Hoe beter de teamleden elkaar ook op die manier kennen, hoe makkelijker ze kunnen samenwerken.
  • Bespreek het grootste succes van het team. Waarom was dat zo succesvol? Wat deed het team toen? Wat kon er toch beter? Waarom lukt dat niet elke keer? Wat heeft het team nodig om dat wel iedere keer te kunnen?
  • Of draai het om en bespreek de allergrootste fout. Let op: u doet dit niet om iemand te straffen, maar om ervan te kunnen leren. Wat zat er allemaal tegen? Waarom ging het niet? Wat kan uw team daarvan leren?
  • Een nóg andere vorm is een ‘werkbezoek’ aan de afdeling die met het resultaat van uw project moet gaan werken. Misschien werken de gebruikers al deels met uw projectresultaat, en zijn ze daar wel of niet blij mee. En anders is het gewoon goed om te zien in welke context uw projectresultaat uiteindelijk terechtkomt.

Hoe beter de projectteamleden weten hoe het projectresultaat de eindgebruikers moet gaan helpen, hoe makkelijker het is om de juiste keuzes te maken.

Geen vaste momenten

normaal tempo

Voor de traditionele projectmanagementmethoden geldt bovenstaande eveneens. Bij veel van die methoden zijn echter geen vaste evaluatiemomenten in het proces opgenomen. Het is daar dan ook nóg belangrijker (en vaak nog een stuk moeilijker) om er tijd, ruimte en energie voor vrij te maken. Maar ook bij traditionele projectmanagementmethoden is dat cruciaal. In een klassieke projectaanpak rent u de marathon als het goed is op een normaal tempo en niet sprintend, maar u zult toch ook af en toe even moeten rusten en bijtanken. Een perfect moment om de zaag te slijpen, oftewel: evalueren.