8.1 Aangiftemoment
hangt af van aangiftetijdvak
Wanneer u aangifte loonheffingen moet doen voor uw organisatie hangt af van uw aangiftetijdvak: het tijdvak waarover u loonaangifte moet doen. Dit tijdvak is meestal een kalendermaand of vier weken. U moet de aangifte (en betaling) binnen een maand na afloop van het tijdvak doen.
In bepaalde situaties geldt een ander aangiftetijdvak dan de gebruikelijke maand of vier weken. Zo is dat bij personeel van zelfstandige binnenschippers die aan boord wonen een halfjaar. Bij personeel aan huis en meewerkende kinderen geldt een aangiftetijdvak van een jaar.
loon-over-systematiek
Het is handig als het aangiftetijdvak aansluit bij het loontijdvak: het tijdvak waarover werknemers het loon genieten (zie paragraaf 7.1). Is dat niet zo, dan doet u per aangiftetijdvak aangifte voor de loonbedragen die u dat tijdvak uitbetaalde. Bij toepassing van de loon-over-systematiek rekent u nabetalingen toe aan de tijdvakken waarop ze betrekking hebben, zolang het een tijdvak van hetzelfde kalenderjaar betreft.
U kunt met elke jaarwisseling van aangiftetijdvak veranderen. Als u dat per 1 januari 2024 zou willen doen, moet u het formulier ‘Wijziging aangiftetijdvak loonheffingen’ downloaden van belastingdienst.nl en uiterlijk 14 december 2023 bij de fiscus indienen.
Brief
aangifte- en betaaldata
In de maand november ontvangt u altijd de Aangiftebrief loonheffingen van de Belastingdienst, met daarin alle aangiftetijdvakken van het komende jaar waarover u loonaangifte moet doen, inclusief bijbehorende uiterste aangifte- en betaaldata en betalingskenmerken. Als u de aangiftebrief kwijtraakt, kunt u de data en betalingskenmerken ook nog terugvinden op belastingdienst.nl.
Ook betalingen aan derden opgeven
aan de fiscus
in praktijk gebracht
Als uw organisatie betalingen aan derden doet, moet u die aan de fiscus doorgeven, inclusief naam, adres, geboortedatum en burgerservicenummer van de ontvanger en de betalingsdatum. Het gaat om bedragen aan natuurlijke personen die géén werknemer zijn, noch vrijwilliger of zelfstandig ondernemer. Deze per 2022 ingegane nieuwe renseigneringsverplichting is begin dit jaar voor het eerst in praktijk gebracht, aangezien de derdenbetalingen over 2022 vóór 1 februari 2023 moesten zijn doorgegeven.