1. Reorganisatie ophanden
Raakt een organisatie in de financiële problemen, dan ligt een reorganisatie op de loer. Daarbij denken werknemers al snel aan gedwongen (massa)ontslag, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een reorganisatie is namelijk ook een optie als er een nieuwe werkwijze moet komen door technologische ontwikkelingen of bij een andere samenstelling van teams. Het is aan uw OR om bij een reorganisatie de belangen van zowel de organisatie als de achterban te bewaken én te behartigen.
verandering
Van een reorganisatie is sprake als er belangrijke veranderingen plaatsvinden die directe gevolgen hebben voor de interne organisatie en die over het algemeen ook een grote verandering betekenen voor de betrokken werknemers.
Reorganisatie per onderdeel
Een reorganisatie hoeft niet organisatiebreed plaats te vinden. Het kan om een onderdeel gaan, zoals een afdeling of een locatie. De herstructurering kan zich bovendien richten op verschillende aspecten binnen de onderneming, zoals: een verandering van de financiële structuur, de manier van leidinggeven of de organisatiestructuur.
Het adviesrecht volgens artikel 25 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) is van toepassing op reorganisaties. In hoofdstuk 7 leest u alles over uw adviesrecht, maar eerst komen onder andere de oorzaken en gevolgen van reorganisaties en de spelregels bij ontslag aan bod.