U bent hier

9.5 Analytische vaardigheden

Laatst gewijzigd: mei 2021

cognitief

verwerken

conceptuele vaardigheden

Niet alleen uw sociale en communicatieve vermogens zijn van groot belang bij leidinggeven. Ook uw cognitieve en conceptuele vaardigheden zijn erg belangrijk. Om goede beslissingen te kunnen nemen, moet u informatie snel kunnen opnemen, verwerken, beoordelen, toepassen en (re)produceren. Als leider van een team bent u degene die inzicht moet krijgen in knelpunten en problemen. Heeft u dit helder voor ogen, dan kunt u sneller schakelen om tot oplossingen te komen.

9.5.1 Visie en beleid

Conceptuele vaardigheden zijn belangrijk bij het opstellen van (nieuw) beleid. Dit komt niet in iedere leidinggevende functie voor, maar vaak wordt toch van u verwacht dat u als manager een visie heeft over waar de organisatie naartoe gaat en wat de doelen zijn op de lange termijn. Ziet u kansen in de markt? Heeft u goede ideeën die u kunt omzetten in doelgerichte plannen?

9.5.2 Generalist

basiskennis

inhoudelijk

Als leidinggevende moet u van veel gebieden basiskennis hebben. U bent een echte generalist. Dit geldt in het bijzonder voor de onderwerpen die in uw organisatie aan bod komen. Misschien klinkt dit u niet logisch in de oren, omdat er toch inhoudelijk deskundigen in dienst zijn. Maar als u degene bent die aan de ‘knoppen’ zit en belangrijke beslissingen moet nemen, is het noodzakelijk dat u ook inhoudelijke kennis van zaken heeft.

Technische organisaties

basis

Dit geldt in het bijzonder voor leidinggeven in technische organisaties. Het is lastig om een team van natuurkundigen te managen als u zelf van toeten noch blazen weet. Een sterke inhoudelijke oriëntatie geeft uw leiderschap bovendien meer basis. Uw werknemers zullen u als serieuze gesprekspartner zien.

Analytisch vermogen uitbreiden

trainen

structuur

Mensen zijn meer of minder begiftigd met analytische vermogens, maar u kunt deze vaardigheid zeker trainen. Hier zijn verschillende manieren voor:

  • Voer gedachteoefeningen uit. Leg uzelf bijvoorbeeld een probleem voor en bekijk het vanuit verschillende perspectieven. Dit helpt u om oplossingen te zien die u eerder nog niet bedacht had. U kunt een probleem ook opdelen in kleinere ‘deelproblemen’, en zo proberen om structuur in de kwestie aan te brengen.
  • Oefen op wiskundige problemen en puzzels. Daardoor traint u uw geest.
  • Lees veel. Hierdoor ziet u patronen sneller en kunt u teksten sneller en beter doorgronden.
  • Maak een strakke planning voor uw taken. Hierdoor leert u beter systematisch denken en leert u taken te prioriteren.