U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Werkdruk6. Van werkstress naar ­werkdruk6.3 Werkstress voorkomen

6.3 Werkstress voorkomen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

beperken

Werkstress is helaas nooit helemaal te vermijden. Maar het is wel mogelijk om het risico flink te beperken.

6.3.1 Open kaart

Een belangrijke preventieve maatregel is om stress bespreekbaar te maken binnen de organisatie. Werknemers spelen dan eerder open kaart als ze bang zijn dat een bepaalde werklast tot werkstress zal leiden. Het helpt ook als privé­omstandigheden bespreekbaar zijn. Collega’s en leidinggevenden weten dan wanneer een werknemer het thuis even moeilijk heeft en kunnen hem op het werk ontzien.

6.3.2 Voorlichting

nieuwsbrief

Voorlichting is essentieel bij het voorkomen van werkstress. Uw organisatie moet de risico’s van werkdruk duidelijk communiceren, bijvoorbeeld met informatie over dit onderwerp via nieuwsbrieven of het intranet.

Om voorlichting persoonlijker en interactiever te maken, kunt u ook speciale bijeenkomsten organiseren. Dit kan een algemene bijeenkomst zijn waar een deskundige vertelt over de oorzaken en gevolgen van werkstress of een workshop timemanagement of ontspanningsoefeningen.

6.3.3 Evalueren

Het is slim om de effectiviteit van preventiemaatregelen tegen werkstress regelmatig te evalueren. Hierbij is het zaak om het beleid op een hoger niveau in de organisatie te bespreken, bijvoorbeeld met de leidinggevenden, de directie en de ondernemingsraad. Maar geef de werknemers zeker ook zelf de kans om hun zegje te doen bij hun leidinggevende, de preventiemedewerker of bij uzelf. Zij merken in de praktijk of de maatregelen werken.