U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Werkdruk6. Van werkstress naar ­werkdruk6.2 Maatregelen tegen werkstress

6.2 Maatregelen tegen werkstress

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

maatregelen

verbeteren

Leidt werkdruk in uw organisatie tot werkstress, dan is het zaak om maatregelen te nemen. Die kunt u waarschijnlijk niet op eigen houtje doorvoeren. De oorzaak van werkdruk hangt vaak samen met de werkinhoud. En die kunt u natuurlijk niet zomaar veranderen. Uiteindelijk is het de bedrijfsleiding die beslist of maatregelen nodig zijn. Uiteraard kunt u het management er wel op wijzen dat de situatie waarschijnlijk al snel verbetert als u slechts één of twee belangrijke bronnen van werkstress aanpakt.

De kosten van werkstressbeperkende maatregelen zijn vaak te verantwoorden door de enorme kostenbesparing die deze maatregelen op de langere termijn met zich meebrengen: door minder werkstress zal het ziekteverzuim afnemen en de werkmotivatie toenemen.

6.2.1 Andere taakverdeling

starters

Kampen werknemers op een specifieke afdeling met werkstress, dan kan een andere taakverdeling zeker helpen. Bespreek met leidinggevenden welke taken uitsluitend door vaste, ervaren werknemers kunnen worden opgepakt. De overige taken kunnen starters en flexkrachten dan mogelijk voor hun rekening nemen.

Houd bij de herverdeling van taken zo veel mogelijk rekening met de eigen voorkeuren en kwaliteiten van de betrokken werknemers. Passen de taken goed bij de kwaliteiten van een werknemer, dan maakt dat zijn belastbaarheid hoger.

routineklusjes

Herverdeling van werkzaamheden heeft twee voordelen:

  • De ervaren werknemers zien hun werklast verminderen doordat ze geen kostbare tijd meer verliezen aan routineklusjes.
  • De nieuwe werknemers worden niet belast met werk dat boven hun niveau ligt.

Handige oplossing: taakroulatie

Als werknemers werkstress ervaren door gebrek aan afwisseling in het werk, kan taakroulatie een oplossing zijn. Een leidinggevende maakt dan een groep werknemers verantwoordelijk voor een pakket aan verschillende taken. Onderling wisselen ze regelmatig van taak.

variatie

Het is wel belangrijk om hierbij oog te hebben voor individuele behoeften: niet alle werknemers hebben behoefte aan structurele variatie. Ga met de werknemers in gesprek over hun wensen en baseer daar de nieuwe werkwijze op.

6.2.2 Ontspanning faciliteren

tafeltennistafel

Voor werknemers die onder hoge druk werken, is het belangrijk om tussendoor te ontspannen. Uw organisatie kan dit faciliteren, bijvoorbeeld met een eenvoudige maatregel als het neerzetten van een tafeltennistafel of voetbaltafel.

Tijdens de pauze kunt u lunchwandelingen organiseren, zodat werknemers echt even uit de werkomgeving komen en lekker in beweging zijn. Ook een mooi ingerichte lunchruimte met fijne zitplaatsen kan bijdragen aan een ontspannen pauze.

Belonen

etentje

Is er een bepaalde afdeling waar werknemers onder extra hoge druk werken? Kijk dan of u de betrokken werknemers regelmatig kunt belonen met een uitstapje of etentje. Niet alleen is dit een ontspannende activiteit, het is ook een teken dat u hun werk waardeert.

6.2.3 Computers

frustratie

Verouderde, slecht functionerende apparatuur kan tot veel frustratie leiden. Het vervangen van oude computers is een simpele investering om de werkdruk te verlagen. Zorg dan wel voor goed onderhoud. Anders krijgen werknemers binnen korte tijd opnieuw te maken met vastlopende computers, waarschijnlijk juist op een moment dat ze al stress hebben door werkdrukte.

6.2.4 Training en scholing

POP

Werknemers die de kans krijgen om zichzelf te blijven ontwikkelen, hebben meestal een hogere belastbaarheid. Wijs werknemers daarom op de trainings- en scholingsmogelijkheden die uw organisatie biedt. Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is hierbij een zinvol instrument. Werkt uw organisatie nog niet met dit soort plannen, dan kunt u een cursus overwegen voor leidinggevenden.

Een cursus timemanagement

prioriteit

Bij veel werknemers ontstaat werkstress omdat ze moeite hebben met plannen en prioriteiten stellen. Een cursus timemanagement kan dan helpen. Daar leren cursisten hoe ze taken beter kunnen plannen en onnodige deadlinestress kunnen voorkomen. Bijkomend voordeel is een verbeterde balans tussen werk en privé.