U bent hier

10. Werkstress in de arbocatalogus

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: juli 2022

Niet elke werknemer heeft dezelfde belastbaarheid en is even gevoelig voor werkstress. Dat maakt het extra lastig om de werkdruk in de organisatie binnen de perken te houden. Gelukkig kunt u uw voordeel doen met de praktische oplossingen in de arbo­catalogus van uw branche of de vruchten plukken van de werkstressbeperkende maatregelen uit andere arbocatalogi.

voorbeelden

U kunt veel nuttige tips vinden in de richtlijnen van andere branches. Maar het kan lastig zijn om te bepalen waar u moet beginnen: er zijn talloze arbocatalogi en lang niet allemaal bevatten ze de informatie die u zoekt. Dit hoofdstuk kan een goed startpunt zijn: u krijgt verschillende voorbeelden van arbocatalogi met goede informatie op het gebied van werkdruk, en het soort oplossingen dat deze documenten bieden.

Op de website van de Sociaal-Economische Raad (ser.nl) vindt u de Handreiking psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Daarin vindt u aanwijzingen voor het ontwikkelen van een juiste aanpak. De handreiking is uit 2015 en daarom is er een update in de maak.

De arbocatalogus van uw branche kunt u zien als een groot oplossingenboek: u vindt er maatregelen in voor het tegengaan van allerlei arbeidsrisico’s, op initiatief van werkgevers en werknemers. Omdat de catalogus speciaal voor uw branche is geschreven, kunt u ervan uitgaan dat deze specifieke brancherisico’s beschrijft. Is het risico op werkstress...
Er zijn verschillende arbocatalogi met toepasbare oplossingen voor werkstress die u – ongeacht de branche waarin u werkt – verder kunnen helpen. Als u die catalogi op eigen houtje probeert te vinden, kan dat misschien nog ­tegenvallen: er zijn zo veel verschillende catalogi – die lang niet allemaal uitgebreid ingaan op oplossingen voor werkdruk –...