8.1 Presenteren met een hulpmiddel
Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum:
maart 2020
toevoegen
aandacht verliezen
valkuil
De meeste mensen die voor het eerst een presentatie geven, willen een hulpmiddel inzetten ‘omdat iedereen dat doet’. Vraag uzelf af wat een hulpmiddel kan toevoegen aan uw presentatie en hoe het geheel er dan uit komt te zien. Denk erover na hoe u het hulpmiddel het beste kunt inzetten, zodat het vóór u gaat werken in plaats van tegen u. Dit heeft u tijdens de presentatie zelf in de hand.
- Gebruik het hulpmiddel niet om de inhoud te onthouden: als u letterlijk de inhoud van het ‘presentatieprogramma’ gaat oplezen, doet het publiek dit synchroon met u mee. Ze luisteren (on)bewust niet meer naar u, maar lezen woord voor woord met u mee. Door de focus te verleggen naar het visuele hulpmiddel, verliest u de aandacht.
- Behoud de originele volgorde: tijdens uw voorbereiding heeft u de volgorde bepaald waarin u de inhoud deelt met uw publiek. Blijf deze volgorde aanhouden. Een bekende valkuil is bijvoorbeeld dat u te vroeg start met het behandelen van een onderwerp dat eigenlijk pas aan het eind van de presentatie aan de beurt is. U kunt hierdoor chaotisch overkomen, omdat uw visuele presentatie niet parallel loopt met de inhoud.
oogcontact
Voorkom een warrig verhaal en maak de presentatie met behulp van de Kop-Romp-Staartmethode. Meer hierover leest u in hoofdstuk 5.
- Blijf altijd in contact met uw toehoorders: het grootste gevaar tijdens uw presentatie is dat u het contact verliest met het publiek. Uw en hun focus ligt dan te veel op het hulpmiddel. U kijkt niet meer naar de aanwezigen en zij kijken niet meer naar u. Probeer altijd bewust oogcontact te maken met het publiek. U geeft de presentatie tenslotte voor uw toehoorders en moet daarom niet te veel zijn gericht op uzelf of uw hulpmiddel.