1.3 Uw pitch paraat hebben
klanten
Op elk willekeurig moment kunt u uzelf kort en bondig voorstellen. Hiermee laat u zien dat u kunt uitleggen wat uw werk inhoudt en waarmee u de klanten kunt helpen. Stel, u loopt bij de bakker binnen en moet even wachten op uw beurt. Ineens herkent u een ex-collega en hij vraagt wat u tegenwoordig doet voor de kost. Dit is bij uitstek een situatie om uzelf te pitchen.
Nieuwsgierig maken
kennismakingsgesprek
Met een korte pitch maakt u uw gesprekspartner nieuwsgierig naar meer informatie over uw werk. Dit maakt het makkelijker voor hem om vragen te stellen en zo een gesprek op te starten. Stel, u gaat koffie halen bij een andere afdeling. Vanuit een leuk praatje ontstaat er een kennismakingsgesprek. Vervolgens komen jullie erachter dat de projecten waaraan jullie werken overeenkomsten hebben. Hier kan een interessante samenwerking uit voortkomen.
Voorbereid op toekomstige klanten
Mocht u naar een netwerkbijeenkomst, beurs of ander uitstapje voor uw werk gaan, dan weet u precies hoe u zichzelf moet voorstellen. Op iedere willekeurige locatie kan een interessant toekomstig contact rondlopen en een gesprek met u aanknopen.
Visitekaartje
gesprek
Op deze locaties bent u eigenlijk een wandelend visitekaartje voor uw organisatie. Ook al bent u zich er niet van bewust, uw potentiële contact is altijd in de buurt en in afwachting van een gesprek. Als u de juiste pitch inzet, weet uw potentiële contact meteen of u de juiste persoon bij de juiste organisatie bent om hem verder te helpen. Hierdoor verliest u beiden minder waardevolle tijd.
Eén ding is zeker: hoe vaker u het doet, hoe makkelijker het wordt om uzelf te presenteren aan een ander, omdat u uw pitch helder voor ogen heeft.
Met een goede voorbereiding voorkomt u ongemakkelijke stiltes, het struikelen over uw eigen woorden, onnodige stopwoorden of een vaag verhaal dat niet helder is voor uw gesprekspartner(s).