U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Arbeidsongevallen en aansprakelijkheid1. Arbeidsongevallen1.7 Ongeval met een buitenstaander

1.7 Ongeval met een buitenstaander

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: april 2014

omwonenden

Niet alleen medewerkers kunnen betrokken zijn bij een arbeidsongeval. Dit geldt ook voor ingehuurde krachten, vrijwilligers en buitenstaanders. Bij deze laatste groep mensen kunt u denken aan bezoekers, chauffeurs, omwonenden, afnemers van diensten (zoals patiënten, bewoners) of voorbijgangers. Denk aan een spelend kind dat een ongeluk krijgt op een bouwplaats die niet goed is afgesloten. Of aan een voorbijganger die langs een bedrijfspand in aanbouw loopt en materiaal op zijn hoofd krijgt.

De werkgever is verplicht om doeltreffende maatregelen te nemen om gevaar voor buitenstaanders te voorkomen, net zoals bij werknemers.

Melden

actie

Als zich een ongeval voordoet en een niet-werknemer is het slachtoffer, kan dit net zo goed een meldingsplichtig ongeval zijn. Vindt het ongeval net buiten het bedrijfspand of -terrein plaats, dan is de politie vaak als eerste ter plaatse en schakelt de Inspectie SZW in om een onderzoek in te stellen. 
Gebeurt dit niet en is er toch sprake van ernstig letsel, dan is dat een meldingsplichtig ongeval voor uw organisatie en moet u in actie komen. Er gelden dan dezelfde richtlijnen als bij een meldingsplichtig arbeidsongeval van een medewerker.