1.3 Kleine ongevallen
breder
Hoe de officiële definitie ook mag luiden, ongevallen wilt u het liefst voorkomen, hoe klein ze ook zijn. Waar een klein ongeval kan gebeuren, is de kans op een ongeval met grotere gevolgen immers ook aanwezig. Daarom kunt u de definitie van een arbeidsongeval voor uzelf beter wat breder trekken, bijvoorbeeld: ‘elk ongeval dat gebeurt door of gedurende het uitoefenen van de arbeid is een arbeidsongeval’. Neem alle ongevallen daarom altijd serieus en zoek uit of laat uitzoeken wat er precies misging.
Bijna-ongevallen
knelpunten
Houd ook bijna-ongevallen in uw organisatie in de peiling. Bijna-ongelukken kunnen u veel informatie geven over risico’s en knelpunten. Een volgende keer kan het immers wél fout gaan en ondervindt een medewerker er schade van.
Registreren
nuttig
Het is verstandig om ook kleine en bijna-ongevallen zorgvuldig te registreren, ook al hebben ze geen ernstige gevolgen gehad. Deze informatie is erg nuttig om arbeidsongevallen te voorkomen. Sommige ongevallen bent u overigens verplicht te registreren, namelijk arbeidsongevallen die leiden tot verzuim van meer dan drie werkdagen en meldingsplichtige ongevallen. Meer hierover leest u in hoofdstuk 7 van dit themadossier.