U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Arbeidsongevallen en aansprakelijkheid1. Arbeidsongevallen1.2 Ongelukken en ongevallen

1.2 Ongelukken en ongevallen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: april 2014

Niet elke schram of struikelpartij op de werkvloer is meteen een arbeidsongeval. Het ongeluk moet in ieder geval een direct verband hebben met de werkzaamheden die de medewerker voor uw organisatie uitvoert. Er zijn meerdere definities van arbeidsongevallen. Een andere term voor arbeidsongeval is bedrijfsongeval.

Ongeval tijdens woon-werkverkeer

onderweg

Een verkeersongeval tijdens het woon-werkverkeer valt meestal niet onder de arbeidsongevallen. Dit is alleen anders als de medewerker beroepsmatig onderweg is. Als bijvoorbeeld beroepschauffeurs of vertegenwoordigers bij een verkeersongeval betrokken raken terwijl ze voor hun werk onderweg zijn, kan dit wel onder de noemer ‘arbeidsongeval’ vallen. Zulke ongevallen worden door de politie onderzocht in het kader van de Wegenverkeerswet.

1.2.1 Definitie in Arbowet

ongewild

In de Arbeidsomstandighedenwet vindt u in artikel 1 lid i de volgende definitie van arbeidsongeval: ‘een aan een werknemer in verband met het verrichten van arbeid overkomen ongewilde, plotselinge gebeurtenis, die schade aan de gezondheid tot vrijwel onmiddellijk gevolg heeft gehad en heeft geleid tot ziekteverzuim, of de dood tot vrijwel onmiddellijk gevolg heeft gehad.’

Het gaat ook om een arbeidsongeval bij een vermoeden van blijvend lichamelijk of blijvend geestelijk letsel. Denk maar aan een medewerker in de psychiatrie die door een patiënt bedreigd wordt. Deze gebeurtenis kan voor hem ook grote geestelijke gevolgen hebben.

1.2.2 Definitie van de Inspectie SZW

ziekenhuis

De Inspectie SZW hanteert de term ‘meldingsplichtige ongevallen’. Dat zijn ongevallen die plaatsvinden bij of als gevolg van werkzaamheden en leiden tot:

  • ernstig letsel;
  • een ziekenhuisopname;
  • de dood van de medewerker die het ongeval heeft gehad.

Het gaat dan dus om echt ernstige arbeidsongevallen. Zulke ongevallen moet u altijd melden bij de Inspectie SZW. Hierover leest u verderop in dit hoofdstuk meer.