6.2 Deskundigenoordeel UWV
onafhankelijk
Zowel uw organisatie als de zieke werknemer kan UWV om een onafhankelijk en deskundig advies over de situatie vragen als de re-integratie vastloopt. Het doel hiervan is om de re-integratie nieuw leven in te blazen.
Het deskundigenoordeel van UWV is niet gratis. Bij aanvraag door uw organisatie is het prijskaartje € 400 per aanvraag en als de werknemer het oordeel aanvraagt, kost dat hem € 100. Het oordeel is wel kosteloos als het nodig is voor een ontslagaanvraag (zie paragraaf 6.4).
Voorwaarden
geen oordeel
Niet elke situatie leent zich voor de aanvraag van een second opinion van een UWV-arts. In de volgende situaties geeft UWV geen oordeel af:
- De werkgever en werknemer zijn het erover eens dat de werknemer niet arbeidsongeschikt is wegens ziekte.
- Het gaat over een toekomstige situatie of een situatie die speelt na afloop van het dienstverband.
- De werknemer wil niet meewerken aan het voor het oordeel benodigde onderzoek (hij is dat ook niet verplicht, maar medewerking kan wel worden gezien als een redelijke inspanning ten behoeve van zijn re-integratie).
- De werknemer ontvangt een ZW-uitkering (UWV heeft dan de arbeidsongeschiktheid van de werknemer al bij aanvraag van de uitkering onderzocht).
Aanvragen
formulier
slechts over één situatie
Om het deskundigenoordeel aan te vragen, moet uw organisatie het formulier ‘Aanvraag deskundigenoordeel door werkgever’ online invullen op de website van UWV waarna het per post moet worden opgestuurd naar UWV. Per aanvraagformulier kan de werkgever slechts over één situatie een oordeel aanvragen.
Let op dat de aanvraag van een deskundigenoordeel het advies van de bedrijfsarts niet opschort. Tot de uitspraak van UWV bekend is, blijft het advies van de bedrijfsarts gewoon van kracht.
Na de aanvraag moet UWV binnen vier weken een oordeel vellen, waarvoor contact met de werknemer en arbodienst wordt opgenomen. Het oordeel richt zich op (een toetsing van) de re-integratieactiviteiten tot dat moment en doet geen uitspraak over hoe het verder moet.
Advies
niet bindend
Uw organisatie hoeft niets met het afgegeven deskundigen-oordeel te doen want dit is niet bindend, het is eerder een advies. Het is dan ook geen formele beslissing van UWV waartegen de betrokkenen bezwaar kunnen indienen.
uitleggen
Maar let op dat dit oordeel van UWV zwaar meeweegt bij een eventuele latere WIA-aanvraag door de werknemer (zie paragraaf 5.4) of rechtszaak. Als de werkgever niets met het deskundigenoordeel heeft gedaan, moet hij aan UWV (bij een WIA-aanvraag) of aan de rechter (bij een rechtszaak) kunnen uitleggen waarom dat in het belang van de re-integratie is geweest.
kritisch bekijken
Ook het te blind opvolgen van het deskundigenoordeel kan later – bijvoorbeeld bij de WIA-aanvraag – problemen geven. Een eenmaal afgegeven oordeel blijft immers niet per se relevant gedurende het hele re-integratietraject. De situatie kan nu eenmaal veranderen of UWV kan op het moment van het afgeven van het oordeel niet over bepaalde informatie hebben beschikt. Daarom moet uw organisatie de re-integratie en bijbehorende (externe) adviezen altijd kritisch blijven bekijken.