U bent hier

8. Ziekteverzuimbeleid

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2018

Geen enkele organisatie zal immuun zijn voor ziekteverzuim onder de werknemers. Daarom is het van belang dat er altijd een verzuimbeleid is opgesteld. In dit beleid is vastgelegd hoe met ziekteverzuim van werknemers moet worden omgegaan, welke procedures er dan moeten worden gevolgd en wie welke taken daarbij heeft. Een ziekteverzuimbeleid is maatwerk en moet gericht zijn op de betreffende organisatie.

onderdeel arbobeleid

Werkgevers hebben een impliciete verplichting om een ziekteverzuimbeleid te voeren, als onderdeel van het verplichte arbobeleid. De meeste organisaties moeten zich bij de vaststelling en uitvoering van het verzuimbeleid laten bijstaan door een arbodienst.

Bij het opstellen of wijzigen van een regeling rond ziekteverzuim – zoals het verzuimbeleid – heeft de werkgever instemming nodig van de ondernemingsraad. Meer hierover vindt u in paragraaf 10.1.

Onderdelen

Een effectief verzuimbeleid bestaat uit diverse onderdelen:

  • ziekteverzuimpreventie;
  • ziekteverzuimprotocol;
  • verzuimtraining;
  • verzuimregistratie;
  • re-integratiebegeleiding;
  • conflicthantering.

In de paragrafen hierna komen enkele onderdelen aan bod. Hoofdstuk 9 gaat over preventie en in hoofdstuk 4, 5 en 6 zijn re-integratie en conflicten al behandeld.

Het ziekteverzuimbeleid moet in lijn zijn met het bedrijfsbeleid in algemene zin of het personeelsbeleid als onderdeel hiervan. Als de bedrijfscultuur bijvoorbeeld overwerk in de hand werkt, past daar geen verzuimbeleid bij dat is gericht op het voorkomen van een hoge werkdruk.

In een ziekteverzuimprotocol zijn de spelregels rond verzuim vastgelegd. Dit kan overigens ook als onderdeel van het personeelsreglement gebeuren in plaats van in een apart protocoldocument. Procedures In het verzuimprotocol staan bijvoorbeeld de procedures rond ziekmeldingen, verzuimcontrole en -begeleiding, (het stappenplan bij) re-integratie en...
De registratie en analyse van uw verzuimcijfers zijn niet alleen wettelijk verplicht, maar ook van groot belang om (de effectiviteit van) het gevoerde ziekteverzuimbeleid te kunnen beoordelen. Dankzij een periodieke analyse van de – door de bedrijfsarts geanonimiseerde – verzuimcijfers en -oorzaken kunnen mogelijk verzuimpatronen worden ontdekt,...
Een belangrijk aspect in het ziekteverzuimbeleid zijn beroepsziekten: ziekten gekoppeld aan bepaalde werkzaamheden. Als deze ziekten bij uw organisatie kunnen spelen, moet de werkgever ze in het verzuimbeleid meenemen. Categorieën Beroepsziekten zijn ziekten die gerelateerd zijn aan de uitoefening van een beroep en die vaak sluimerend ontstaan...