8. Ziekteverzuimbeleid
Geen enkele organisatie zal immuun zijn voor ziekteverzuim onder de werknemers. Daarom is het van belang dat er altijd een verzuimbeleid is opgesteld. In dit beleid is vastgelegd hoe met ziekteverzuim van werknemers moet worden omgegaan, welke procedures er dan moeten worden gevolgd en wie welke taken daarbij heeft. Een ziekteverzuimbeleid is maatwerk en moet gericht zijn op de betreffende organisatie.
onderdeel arbobeleid
Werkgevers hebben een impliciete verplichting om een ziekteverzuimbeleid te voeren, als onderdeel van het verplichte arbobeleid. De meeste organisaties moeten zich bij de vaststelling en uitvoering van het verzuimbeleid laten bijstaan door een arbodienst.
Bij het opstellen of wijzigen van een regeling rond ziekteverzuim – zoals het verzuimbeleid – heeft de werkgever instemming nodig van de ondernemingsraad. Meer hierover vindt u in paragraaf 10.1.
Onderdelen
Een effectief verzuimbeleid bestaat uit diverse onderdelen:
- ziekteverzuimpreventie;
- ziekteverzuimprotocol;
- verzuimtraining;
- verzuimregistratie;
- re-integratiebegeleiding;
- conflicthantering.
In de paragrafen hierna komen enkele onderdelen aan bod. Hoofdstuk 9 gaat over preventie en in hoofdstuk 4, 5 en 6 zijn re-integratie en conflicten al behandeld.
Het ziekteverzuimbeleid moet in lijn zijn met het bedrijfsbeleid in algemene zin of het personeelsbeleid als onderdeel hiervan. Als de bedrijfscultuur bijvoorbeeld overwerk in de hand werkt, past daar geen verzuimbeleid bij dat is gericht op het voorkomen van een hoge werkdruk.