U bent hier

7.2 Spelregels bespreken met bestuurder

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

Voor u aan de onderhandelingstafel plaatsneemt, is het belangrijk dat u met de bestuurder afspreekt hoe u het proces gaat aanpakken.

7.2.1 Ondersteuning voor uw OR

middelen

Maak met uw bestuurder goede afspraken over de middelen die uw OR voor de onderhandelingen krijgt. Zeker als uw OR de enige partij is waarmee de onderhandelingen plaatsvinden, is het niet te veel gevraagd dat uw bestuurder u steunt in uw taak.

OR-werk

normale ­werktijd

U doet uw OR-werk waarschijnlijk naast uw reguliere taken. Het harmoniseren van arbeidsvoorwaarden kost dusdanig veel tijd dat het niet realistisch is om tijdens dit proces hetzelfde aantal uren te besteden aan uw gewone werkzaamheden. Het is niet redelijk dat u de voorbereidingen voor de onderhandelingen volledig buiten de normale werktijd doet. Spreek daarom met uw bestuurder over een oplossing. Idealiter worden de leden van uw OR tijdelijk vrijgesteld van (een deel van) hun reguliere werkzaamheden.

Bij het onderhandelen over arbeidsvoorwaarden kunt u best wat extra deskundigheid gebruiken. Op basis van artikel 16 WOR kunt u een externe deskundige inschakelen. De kosten zijn voor uw bestuurder. Overleg vooraf over de rekening om de verhouding niet te schaden.

7.2.2 Betrokken partijen bij onderhandeling

positie

Bespreek met uw bestuurder wie er aan de onderhandelingstafel plaatsnemen. Neemt er naast de bestuurder nog een andere partij uit uw organisatie plaats, zoals een HR-medewerker of iemand van de financiële afdeling? Laat u daarnaast informeren over de positie van de vakbonden binnen uw organisatie.

Onderhandelaar namens de OR

kans op goed resultaat

Niet ieder OR-lid is een geboren onderhandelaar. Gaat u een harmonisatietraject in, bepaal dan van tevoren wie de onderhandelingen aan tafel gaat voeren. Onderhandelen is niet alleen een kwestie van een goede voorbereiding en de wil om dingen te veranderen. Al heel wat goedbedoelende politici hebben het op deze eigenschappen alleen niet gered. Alleen met de juiste onderhandelaar aan tafel is de kans op een goed resultaat het grootst. Een goede onderhandelaar:

  • laat zich niet snel uit het veld slaan en zet door als de onderhandelingen moeizaam verlopen;
  • laat zich niet persoonlijk meeslepen in de onderhandelingen en valt ook onderhandelingspartners niet persoonlijk aan;
  • is verbaal sterk, kan anderen overrompelen en gebruikt verschillende invalshoeken om terrein te veroveren;
  • doorziet gebruikte strategieën en brengt argumenten steeds op het juiste moment in;
  • is tactisch en diplomatiek. Hij luistert naar de argumenten van de tegenpartij, in plaats van gelijk met een tegenargument te komen;
  • neemt het initiatief.

anonieme stemming

Bij de keuze voor een onderhandelaar uit de OR-gelederen is het belangrijk om eerlijk te zijn. Is dat lastig, dan kunt u ook een anonieme stemming houden over welk OR-lid met de bestuurder(s) om de tafel gaat.

kennis

Mogelijk heeft u een commissie of werkgroep opgericht om de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden te onderzoeken. Deze commissie of werkgroep beschikt over alle kennis en uw OR kan ervoor kiezen om één of meerdere commissie- of werkgroepleden deel te laten nemen aan de onderhandelingen. Er staat veel op het spel voor uw achterban en daarom kunt u ook overwegen om externe expertise in te schakelen om meerdere OR-leden te ondersteunen bij de kunst van het onderhandelen.

Bespreek vooraf met uw bestuurder wie er namens uw OR aan de onderhandelingstafel plaatsneemt. Zo komt uw bestuurder niet voor verrassingen te staan.

7.2.3 Communicatie organisatie naar werknemer

informeren

Niet alleen de uitkomst van de onderhandelingen is belangrijk voor uw achterban. Ook moet u erop letten dat uw bestuurder de werknemers voldoende informeert over het proces en de uitkomst. Bespreek in de beginfase met uw bestuurder hoe hij hierover gaat communiceren. Gaat hij met elke werknemer apart in gesprek, doet hij de mededelingen schriftelijk, en hoe kunnen werknemers vragen stellen en hun mening geven?

uw taak

Waak ervoor dat uw bestuurder de communicatie over de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden bij uw OR neerlegt. Het is uw taak om uw achterban te informeren over de rol en de vorderingen van uw OR. Algemene informatie hoort afkomstig te zijn van uw bestuurder. Meer over communicatie leest u in hoofdstuk 9.