U bent hier

1.2 Huidige ontwikkelingen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

alle zeilen 
bijzetten

overnamepad

De coronacrisis heeft laten zien hoe organisaties soms alle zeilen moeten bijzetten om te overleven. Door onvoorziene omstandigheden kan de toekomst van een organisatie plotseling onzeker worden. Als het slecht gaat, kan uw bestuurder op zoek gaan naar een partij om gezamenlijk mee verder te gaan of om de organisatie aan te verkopen. Gaat het daarentegen erg goed met de organisatie, dan kan dat voor uw bestuurder aanleiding zijn om op overnamepad te gaan.

1.2.1 Hybride werken

op stel en sprong

inventariseren

werkoverleg

In de coronacrisis heeft het thuiswerken een vlucht genomen. Veel organisaties pasten op stel en sprong hun systemen aan waardoor werknemers hun werkzaamheden vanuit huis konden uitvoeren. In veel organisaties is de verwachting dat werknemers in de toekomst hybride gaan werken: deels vanuit huis en deels vanuit kantoor. Bij het harmoniseren van de arbeidsvoorwaarden is het belangrijk om te inventariseren wat er is vastgelegd over thuiswerken en de afspraken op elkaar af te stemmen. Denk aan afspraken over:

  • de maximale hoeveelheid dagen thuiswerken per week;
  • werktijden (binnen kantooruren of ook daarbuiten?);
  • bereikbaarheid;
  • werkoverleg (digitaal, fysiek of hybride?);
  • de inrichting van de werkplek, zodat deze aan de arbowetgeving voldoet;
  • voorzieningen vanuit de organisatie (zoals een werklaptop en een laptopverhoger);
  • thuiswerkvergoeding.

1.2.2 Pensioenstelsel

op de schop

uitdaging

Krijgt uw achterban in de komende jaren te maken met een fusie of overname, dan staat uw OR een flinke klus te wachten als het gaat om de pensioenregeling. Alle bestaande pensioenregelingen gaan namelijk op de schop. Vóór 1 januari 2027 moeten alle pensioenregelingen voldoen aan de regels van het nieuwe pensioenstelsel. Er zitten al heel wat haken en ogen aan de overstap naar de nieuwe pensioenregeling en het wordt een nog grotere uitdaging als er ook nog sprake is van het harmoniseren van arbeidsvoorwaarden.

U doet er goed aan om een pensioenspecialist in te schakelen met kennis van medezeggenschap. Dit recht heeft u op basis van artikel 16 WOR. Een specialist kan beoordelen of voorstellen van uw bestuurder goed zijn in te passen in de regels van het nieuwe pensioenstelsel.

scholingsrecht

Wil uw bestuurder de pensioenovereenkomst aanpassen of het pensioen onderbrengen bij een andere aanbieder, dan heeft uw OR instemmingsrecht op basis van artikel 27, lid 1a WOR. Daarnaast kunt u gebruikmaken van bijvoorbeeld uw informatierecht en uw scholingsrecht. U vindt een handige checklist waarin alle OR-rechten omtrent pensioen op een rijtje staan op rendement.nl/ordossier.

Transitieplan

vormgeven

gevolgen

Voor de overgang naar de nieuwe pensioenregeling moet uw bestuurder een transitieplan opstellen, waarin staat hoe hij de pensioentransitie in uw organisatie gaat vormgeven. Hierin is uitgewerkt:

  • hoe de nieuwe pensioenregeling eruit zal zien;
  • hoe het ‘invaren’ (overhevelen) van het al opgebouwde pensioen in zijn werk gaat;
  • wat per leeftijdsgroep de gevolgen van de overstap zijn;
  • hoe de compensatieregeling eruitziet: hoe hij werknemers gaat compenseren als de invoering van de nieuwe pensioenregeling nadelige gevolgen voor hen heeft.

Uw OR doet er goed aan om bij het harmoniseren van de arbeidsvoorwaarden aan de bestuurder te vragen eenzelfde soort transitieplan op te stellen. Het plan vormt dan een mooi startpunt van de onderhandelingen met uw OR.